Menu

Content

Ev Yapımı Makarna

İtalyan mutfağı denince aklımıza ilk gelen ya pizza ya da makarnadır. Bugün soframın baş aktörü “makarna”. İtalyan mutfağı kadar Türk mutfağında da önemlidir makarna. Hem ucuz olması, hem de kolay hazırlanmasından dolayı evlerin değişmez yemeğidir. Bütçesi kısıtlı öğrenci evinde de olsanız, aniden kalabalık bir misafir de gelse, yorgun argın eve geldiğinizde ve yemek yoksa hep imdadınıza koşar. En sade halinde biraz zeytinyağı, biraz sarımsak eklenmesiyle özel bir yemeğe dönüşür. Yoğurtlusu, kıymalısı, salçalısı, patlıcanlısı, ton balıklısı, deniz mahsullüsü, tavuklusu, mantarlısı, cevizlisi... Sadece hayal gücü ve ek malzemeyle bir anda şahane bir yemek karşınızda işte.

Bizim mutfakta da makarna her daim tüm aile üyelerinin en sevdiği yemeklerden olmuştur. Ailedekilerin hepsinin favori sosu farklıdır, o ayrı. Her halükarda farklı çeşitlerde paket paket makarna ihtiyaç halinde kurtarıcı olarak hep durur dolabımda.

Evde yapılan taze makarnaya biraz temkinli yaklaşırdım. Yorucu, zahmetli görünüyor, pratik gelmiyordu. Size bir sır vereyim; becerebilir miyim acaba diye şüphelerim de vardı açıkçası. Sonra bir gün internette makarna makinalarına göz atarken çok uygun fiyata alabileceğimi görünce kendime hâkim olamadım ve neden olmasın dedim. İyi ki de gözümü karartmışım, son derece lezzetli bir makarnayı yapma ve yeme fırsatını da yakalamış oldum böylece. Hem de tamamen organik ve düşündüğümün aksine oldukça da pratik.  Tarifimi şimdi sizlerle paylaşıyorum. Mutlaka denemelisiniz. Biraz kalın açarsanız erişte oluyor, ince açarsanız da makarna.

Son olarak makarnaya kilo aldırır diye mesafeli yaklaşanlara; prensipte sağlıklarına zarar vermediği sürece ailemde kimseye yemek yasağı getirmem. Makarna her ne kadar “diyet ve sağlıklı beslenme” ile aynı cümlelerde pek yer almasa da ve kilosuna dikkat etmek isteyenlerin uzak durmayı tercih ettiği bir besin olsa da kararında yenildiğinde, miktarı abartılmadığında zararlı olmayacaktır diye düşünüyorum. 

Kolay gelsin!

Malzeme Listesi:

  • 400 gr un
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • az tuz 

Tarif: 

Un bir kap içerisine elenir. Daha sonra ortası havuz gibi açılır, içerisine yumurtalar kırılır. Tuzu eklenir. Sıvıyağ da eklenerek bir çatal yardımı ile karıştırılır.

Karışım yoğurularak oldukça sert bir hamur elde edilir. Mutlaka sert ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye yoğurmaya devam edilmelidir. Yaklaşık olarak 15-20 dakika yoğurmak yeterli gelecektir. (Makarna hamurları sert olduğu için yoğurması zor oluyor.)

Daha sonra yoğurduğumuz bu hamur nemli bir bez altında hava almadan 30 dakika bekletilir. Silindir şekli verilen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kesilerek her biri top haline getirilir ve elle bastırılarak hafifçe inceltilir. 

Benim aldığım makarna makinesinde 3 ayrı kısım var. Bunlardan biri hamuru inceltmenize yarıyor, diğerleri ise farklı kesimlere...

Elle bastırılarak hafifçe inceltilen hamur makinenin hamuru inceltme kısmına geçirilerek inceltilir ve yine makinenin kesme kısmından geçirilerek istenilen kalınlıkta kesilir.

Şeritler halinde kesilen makarnanın yapışmaması için elinizde aralayarak üzerine hafifçe un serpilir. Önceden hazırlanan yere asılır. Bu şekilde siz ilk partiyi asarken diğerleri de 15-20 dakika içinde bitecektir. (Ben oklavayı iki tarafından yüksek orta boş kalacak şekilde bir yere yerleştirip, üzerine asıyorum.)

Taze makarna çok bekletilmeden hemen tüketilmeli, pişirirken en fazla 4 dakika haşlanmalıdır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook