Menu

Content

Bitter Çikolatalı Fondan

İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubatı Hristiyan şehitliğine gömüldü.
Aynı zamanlarda Roma'daki putperestler, şubat ayı içinde kutlanan Lupercalia Bayramı'nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlardı. Bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seromoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başladılar. Hristiyan Kilisesi'nin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar bu törenlerin, özellikle de evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız oldukları için bir çözüm buldular. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramı'nın başladığı günü Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başladılar. O gün bugündür her yılın 14 Şubat'I Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyor ve yeryüzünde kadın ve erkek beraber olduğu sürece de kutlanmaya devam edecek gibi.
Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat'ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor.
Ben de bu sene sevgililer gününe denk gelen bu tarifimi tüm sevgili dostlarıma ithaf ediyorum.

Malzeme Listesi:

  • 200 gr bitter çikolata
  • 150 gr tereyağı
  • 150 gr pudra şekeri
  • 50 gr un
  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı iri kıyılmış şamfıstık

Tarif:

Tereyağı oda sıcaklığında yumuşatılır. Çikolata ben-mari usulü eritilir. (Küçük bir tencereye su konur, ısıtılır. Üzerine suya değmeyecek şekilde çukur bir kase konur. Çikolata ve 3 kaşık su bu kaseye konur ve kaynayan su üzerinde erimesi sağlanır.)

Karıştırma kabına tereyağı ve pudra şekeri konur, krema gibi olana kadar çırpılır. Teker teker yumurtalar eklenir, çırpmaya devam edilir. Un ilave edilip yine çırpıldıktan sonra en son erimiş çikolata ilave edilir, iyice çırpılır, şamfıstık ilave edilir, karıştırılır ve yağlanmış  22x 28 cm. lik pyrex kalıba dökülür, önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.

Soğuması beklenir ve küçük karelere bölünür. Arzuya göre kesilen kareler çikolataya batırılır veya üzerine pudra şekeri serpilir. Ben çikolata kaplayıp, beyaz çikolata rendesi ve hakiki altın tozu ile süsledim.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook