Menu

Content

Antep Fıstıklı Çatlak Kurabiye

“Şehr-i Anteb-ı Cihan dünyanın gözbebeği kenttir”, demişler Antep için. Her gittiğimde ya da her araştırdığımda “Mutfağı Zengin” kelimesinin yetersiz kaldığı bir şehir benim için. Başka güzellikleri de var tabii mutfak dışında. Ama ben size şimdi Antep mutfağını ya da şehri anlatmayacağım. Kolay yapabileceğiniz bir kurabiye tarifimi paylaşacağım.

Yazıya Gaziantep’le başladım zira Antep deyince de insanın aklına ilk gelen Antep fıstığı bugünkü tarifimin baş malzemesi. Kebaplardan tatlılara birçok yemekte kullanılan bu fıstık tarihte güç ve sağlığın simgesi "Kralların Meyvesi" olarak anılıyor. Hazır sağlık demişken bu tarifte un veya gluten içeren herhangi bir şey olmadığından,  ilaç tedavisi olmayan ama çok katı bir diyeti olan Çölyak hastaları için uygunluğunu da belirtmek isterim.  

Malzeme Listesi:

  • 300 gr. Antep fıstığı tozu
  • 200 gr toz şeker
  • 160 gr hindistan cevizi tozu
  • 3 yumurtanın akı
  • pudra şekeri

Tarif:

Toz şeker ve yumurta akı bir kaseye konur, çırpılır. Beyazlaşınca hindistancevizi ve fıstık ilave edilir, hamur yapılır. 1 saat buzdolabında üzerine kapak konarak bekletilir. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde toplar yapılır.

Geniş bir kaba veya tepsiye bol pudra şekeri serpilir. Yuvarlanan toplar tepsiye konur, sallanır ve üzerlerinin pudra şekeri ile kaplanması sağlanır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye aralıklı sıralanır. Önceden 150 dereceye ısıtılan fırında 15-17 dakika kadar pişirilir. Çok pişirirseniz sertleşir.  Üzerine yine pudra şekeri elenir. Servise sunulur.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook