Menu

Content

Bademli Çıtır Rulo Kurabiye

Bu aralar nedense badem ve badem ununa sardım. Neredeyse tüm tariflerim, tatlı olanlar özellikle, badem ya da badem unu içeriyor. Lezzeti çok farklı oluyor aynı zamanda çok da yararlı bir yemiş badem tabi. Mardin/Midyat gezimde oranın yerlisi hanımların hiç kemik erimesi (osteoporoz) problemi olmazmış diye söylemişlerdi, çünkü kadınlar hem kalsiyum oranı çok yüksek olan bademi çok tüketirler hem de her sabah mutlaka birkaç tane acıbadem yemeği ihmal etmezlermiş.

Bademde çinko, demir, kalsiyum, potasyum, E vitamini gibi mineraller ve vitaminler, Ko enzim Q 10 ve Omega 3 var, hem zayıflatıyor hem de gençleştiriyor. 21. yüzyıl mucizesinin adı Badem. Çiğ, kavrulmamış, tuzlanmamış badem. Bu arada sık sık badem ununu nereden bulabileceğinize dair sorular geliyor. Büyük marketlerde, aktarlarda bulabileceğiniz gibi, tuzsuz, çiğ bademi mutfak robotundan çekerek un haline getirebilirsiniz.
Haydi bakalım, yeni bir bademli tarife merhaba diyelim.

Malzeme Listesi:

  • 100 gr mascarpone
  • 100 gr ricotta (bu iki peyniri bulamazsanız ya da ekonomik olarak daha avantajlı bir seçenek bakarsanız ikisinin yerine 200 gr labne peyniri de kullanabilirsiniz)
  • 200 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşak)
  • 300 gr un
  • 1/2 paket kabartma tozu

İç harcı:

  • 100 gr esmer şeker
  • 100 gr toz şeker
  • 150 gr çekilmiş irili ufaklı toz badem

Tarif:

Un dışındaki malzemeler bir karıştırma kabına alınır, karıştırılır.  Un ile kabartma tozu birlikte elenir. Tereyağlı harca katılır. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Gerekirse bir parça daha un konur. Hamur bir süre dinlendirilir. Sonra 3 adet eşit büyüklükte bezeye ayrılır.

İç malzemesi bir kase içinde harmanlanır ve bu karışım da 3 kısma ayrılır.

Hazırlanan şekerli karışımın 1/3 ü tezgâha alınır, hafifçe yayılır. Bezelerden biri üzerine konur ve karışımın üzerinde ters yüz çevire çevire  merdane ile 1/2 cm kalınlığında yuvarlak yemek tabağı büyüklüğünde  açılır. Bu şekilde şekerli karışım bezeye yedirilirmiş olur. İstenilen büyüklükte (ben 8 parçaya ayırıyorum) eşit üçgene bölünür ve geniş tarafından başlayarak rulo yapılır. Diğer  2 bezeye de aynı işlem yapılır.

Fırın kağıdı serili tepsiye  kurabiyeler yerleştirilir ve 170 derecede 20 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatıldıktan sonra tepsi fırın kapağı açık bir şekilde bir süre fırın içinde bekletilir.

Afiyet olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook