Menu

Content

Zencefilli Bisküvi

Biliyorum tatsız günler geçiyoruz. Gün geçmiyor ki üzülecek, hayıflanacak, niye böyle oldu dediğimiz, içimizi acıtan bir haberle karşılaşmayalım. Bütün bunların arasında yeni yılın heyecanına girebilir mi insan diye düşünüyorum zaman zaman. Ama iflah olmaz bir iyimser olarak yeni yılın yeni bir sayfa açacağına, güzel şeyler getireceğine inanıyorum. Bu umut da beni ayakta tutuyor ve yeni bir şeyler paylaşmaya itiyor.

Bugün yeni yılla özdeşleşmiş Zencefilli Kurabiyelerle karşınızdayım. Bu kurabiyeler hayatımıza bir kez girmeye görsün. Evi saran o nefis hoş kokunun bize yaşattığı haz asla unutulmuyor. Yine de sadece yeni yıl yaklaşırken bu kurabiyeleri yapmak aklımıza geliyor. Halbuki sadece güzel bir kahve veya demli bir çay eşliğinde değil, bazen sıcak şarap gibi bir içkinin de yanına eşlik edebiliyor.

Daha önceki yıllarda da sizlerle paylaşmış olduğum bir tarifime [ http://www.oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/cay-saati/tatli-kurabiye/321-zencefilli-yeni-y-l-kurabiyesi] alternatif oldu bu yeni tarif. Bu kez ölçüler değişik, daha yalın, daha basit. O zaman birlikte denemeye var mısınız?

Malzeme Listesi:

  • 450 gr un
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 2 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı toz karanfil
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 340 gr tereyağı
  • 200 gr esmer şeker
  • 80 gr üzüm pekmezi
  • 1 büyük yumurta 

Tarif:

Un, tarçın, zencefil, karbonat, tuz ve toz karanfil birlikte elenir. Tereyağı, esmer şeker ve pekmez birlikte hafifleyip köpük köpük olana kadar 5 dakika çırpılır. Yumurta ilave edilir, iyice karıştırılır. En düşük hızda çırpmaya devam ederken un yavaş yavaş ilave edilir. Hamur toparlanınca 2 eşit parçaya bölünür, her biri stretch film ile sarılarak veya buzdolabı poşetine konarak 1 saat süre ile dolapta bekletilir.

Fırın 170 dereceye ısıtılır. Tepsi fırının orta kısmına konacak şekilde ayarlanır. Bezeler teker teker dolaptan çıkartılır ve 2 fırın kağıdı arasında 3mm kalınlığında açılır, üstteki kağıt alınır ve  kurabiye kalıpları ile şekil verilir. Kesilen parçaların muntazam çıkmasını sağlamak için hamur bir süre buzdolabında bekletilir ve sonra kesilen şekiller yerinden çıkarılarak fırın kağıdı yayılmış tepsiye sıralanır. 

Kenarlardan artan hamura yine aynı işlem yapılır. Tepsiye aralıklı olarak dizilen kurabiyeler 10 - 12 dakika kurabiyelerin kenarları altın rengi olana kadar pişirilir.  Kurabiyeleri ızgara üzerine almadan 1-2 dakika beklenir ve ızgara üzerinde soğuyuncaya kadar bekletilir. Tamamen soğuduktan sonra hava almayacak şekilde saklanabilecek kapaklı bir kutuya aktarılır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook