Menu

Content

Badem Ezmeli Speculaas

Oya’s Cuisine'in bugünkü durağı Hollanda. Badem ezmeli, bol baharatlı, azıcık da Oya’nın hayal gücü eklemeli bir kurabiye tarifim var. Hollandalıların geleneksel kurabiyesi olarak bilinen bu kurabiyeler farklı tariflerle ama tadı aynı olarak tarif defterlerinde yer alıyor. Baharat karışımıyla uğraşamam diyenler belki sadece tarçın koyabiliyor. Badem ezmesini hazırlayamam diyenler de hazır satılan badem esansı kullanıyor. Ben uğraşmayı sevdiğim için hepsini kendim hazırladım. Çok lezzetli, çok farklı ve yapana çok övgü getireceğine inandığım bu kurabiyelerin badem ezmeli dolgusuna ben bir de portakal rendesi ekledim. Böylelikle Yunan adalarının benzersiz şekeri mandalina ve portakallı marzipanı andıran bir tadı da yakalamış oldum.

Malzeme Listesi:

Baharat karışımı: 4 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı toz karanfil, 1 çay kaşığı muskat, 1/2 çay kaşığı toz zencefil, 1/3 çay kaşığı kişniş, 1/3 çay kaşığı kakule, 1/3 çay kaşığı anason

Baharatların hepsi karıştırılır, kurabiye için sadece 2 tatlı kaşığı kullanılacak. Geri kalanını farklı kurabiye tariflerinde deneyebilirsiniz.

Hamuru:

200 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
175 gr esmer şeker
1 çimdik tuz
2 tatlı kaşığı özel baharat karışımı
175 gr tereyağı

Badem ezmeli karışım:

150 gr badem unu
175 gr pudra şekeri veya esmer şeker
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı portakal rendesi

File badem
1 adet yumurta

Tarif:

Kuru malzeme karıştırılır. Tereyağı küçük parçalara kesilerek unlu karışıma yedirilir. Hamur toparlanıncaya kadar yoğurulur. İki parçaya ayrılır ve en az üç saat buzdolabında dinlendirilir.

Bademli iç için, badem unu, şeker ve yumurta ile bir macun yapılır. Buzdolabında bekletilir.
Kare veya dikdörtgen  bir fırın kabına fırın kağıdı yayılır. İki parçaya ayrılan hamurlardan biri kalıbın tabanına yayılır.

1 yumurta çırpılır, 1/3 ü hamurun üzerine sürülür. Yumurtanın üzerine bademli karışım yayılır, onun üzerine de yumurtanın yine 1/3 sürülür. İkinci hamur kalıp büyüklüğünde açılır ve bademli ve yumurta sürülmüş ara katın üzerine konur, kenarları düzeltilir.

Kalan 1/3 yumurta da üst hamurun üzerine sürülür ve file badem ile kaplanır. 175 derecede 40 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra 2 parmak eninde şeritlere kesilerek ikram edilir.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook