Menu

Content

Fas Kurabiyesi

Sevgili takipçilerim Dünya Mutfağının takipçisi Oya's Cuisine'in bugün ki durağı mutfağının lezzet çeşitliliği ile de dünyaya nam salmış Afrikanın masal ülkesi Fas. Arap ve Akdeniz  mutfaklarının bir sentezi olan Fas yemekleri, tatlı ve tuzlu baharatların bir arada kullanıldığı zengin lezzetlerle dolu.
Fas mutfağının en önemli özelliklerinden biri taze ve kuru meyvelerin büyük bir özenle kullanılıp, şekerle tuzun karıştığı nadir lezzetlerden biri olması. Burada taze meyve ve sebze hemen hemen her türü yemekte ziyafet şekline dönüştürülebiliyor. Et, balık ve sebze ise Fas mutfağının temelini oluşturuyor. Fas mutfağının tatlıları ise daha çok kuru pastalardır. Kuru pastaları çok severler ve tüketirler. En çokta hurmalı, badem ezmeli ve cevizli kurabiyeler ve tatlılar ön plandadır.

İşte şimdi böyle bir tarif sizler için geliyor.

Malzeme Listesi:

Hamuru için:

250 gr un
125 gr tuzsuz tereyağı
50 gr toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 yemek kaşığı portakal suyu ve rendesi
1 yemek kaşığı süt

Dolgusu:

200 gr hurma
2 yemek kaşığı kaynar su
1 yemek kaşığı portakal suyu /portakal çiçeği aroması
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı susam
3 yemek kaşığı kırık fındık veya yer fıstığı

Extra: üzerine pudra şekeri

Tarif:

Şeker ve tereyağı karıştırılır. Un ilave edilir, karıştırılır. Tuz, portakal suyu ve rendesi de ilave edilerek, iyice karışıncaya kadar elle toparlanır. Top gibi bir hamur oluncaya kadar tezgahta yoğurulur. Çok kuru bir hamur olduğu için mümkün olduğu kadar yoğurularak toparlanır. Buzdolabı poşetine konur ve dolapta bir saat kadar dinlendirilir.

Hurmalar ayıklanır ve küçük küçük kesilir. Rondoya konur, üzerine kaynar su, tarçın, portakal suyu konur ve macun gibi oluncaya kadar çekilir. Susamlar kuru tavada kavrulur. Fındık/yerfıstığı ve susam ilave edilerek kullanıncaya kadar bekletilir.

Fırın 180 dereceye (turbo) veya 200 dereceye (turbosuz) ısıtılır. Fırın tepsisine fırın kağıdı serilir. Dolapta dinlenen hamur tezgaha alınır ve süt ilave edilerek yumuşak bir hal alıncaya kadar yoğurulur.

Hamur 15cm x 45cm boyutlarında dikdörtgen şeklinde açılır. Dolgu malzemesi hamurun tam ortasına  4 cm'e 45 cmlik bir şerit şeklinde yayılır. Kenarları dolgunun üzerine kapatılır. Yağlı kağıt veya streç filme sarılarak sıkıca paketlenir. 45 x 5 x 2 cm'lik bir bir dikdörtgen şekli verilir. Sonra 3'er cm'lik parçalara kesilerek hazırlanan tepsiye dizilir. 15 dakika pişirilir. Ilınınca üzerine pudra şekeri gezdirilir.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook