Menu

Content

Linzer Kurabiye

Sevgili Dostlar,

Soğuk ve yağışlı havalarda eve kapanıp çaya, kahveye ya da belki salebe sığınanlardan mısınız? Hatta bu içecekler yanlış kalmasın, yanlarına bir eşlikçi lazım diyorsanız, aynı dili konuşuyoruz demektir! Bu girişten tahmin edebileceğiniz gibi bugün sırada yine bir kurabiye tarifi var. Ama en başından söyleyeyim bu kurabiye öyle her gün şipşak yapılacak bir kurabiye değil. Biraz zaman aldığı için ben ya özel günlerde ya da çok aklıma düştüğünde yapıyorum açıkçası. Tarif ta Avusturya'dan geliyor. İçi marmelat dolu, nefis bir tat.

Linzer Turtanın kurabiyeye dönüşmüş bir şekli olan Linzer kurabiyeleri Avusturya’nın Linz şehrinden alır isimlerini. Sandviç kurabiye de diyebileceğimiz bu kurabiyeler, içindeki badem unundan dolayı ağızda erir. Bademlerin fırınlanmış olması lezzeti daha da ortaya çıkarır. İçindeki yağ oranı tadını ve dokusunu güzelleştirirken, hamurun açılmasını da zorlaştırır. Bunun için hamuru birkaç saat dolapta bekletmek işi kolaylaştırır. Hatta şekil verdikten sonra da fırına girmeden dolapta bekletmekte yarar var. Arasına sürülen marmelat için klasik olan siyah veya kırmızı üzüm marmelatı kullanılır ama ben ya portakal ya limon marmelatı kullanmayı tercih ediyorum .

Hazırsanız, başlayalım. 

Malzeme Listesi:

  • 150 gr fırınlanmış badem
  • 60 gr mısır nişastası
  • 325 gr un
  • 350 gr yumuşak tereyağı
  • 200 gr toz şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 çay kaşığı portakal rendesi
  • 1 çimdik tuz
  • 1 yumurta
  • portakal veya limon marmelatı
  • file badem (üzerine serpmek için) 

Tarif:

Badem ve nişasta robotta incecik çekilir. Karışım büyükçe bir kâseye alınır ve un ilave edilir. Karıştırılır. Başka bir kaseye tereyağı ve şeker konur ve tamamen karışıncaya kadar yüksek devirde çırpılır. Daha sonra vanilya, portakal rendesi tuz ve yumurta ilave edilir. Bir iki dakika karıştırılır. Mixerın hızı azaltılır ve unlu, nişastalı, badem unlu karışım yavaş yavaş ilave edilir, birbiri ile karışana kadar çırpılır

Hamur mutfak tezgâhına alınır ve 4 parçaya bölünür. Her birine tekerlek şekli verilerek, strech filme  sarılır ve buzdolabına kaldırılır. Kurabiyeler yapılacağı zaman 15 dakika oda sıcaklığında bırakılır. Fırın 160 dereceye ısıtılır, tepsilere fırın kağıdı yayılır.

Tezgah hafifçe unlanır ve hamurlar teker teker dolaptan alınarak 3mm kalınlığında açılır. Kurabiye kalıbı ile  hamurlardan  daireler kesilir, sonra daha kalıbın bir küçük boyu ile kesilen hamurların yarısının ortaları çıkarılır  ve ortası delik hamurların üzerine file badem serpilir. 16-19 dakika fırında pişirilir.

Fırından çıkan kurabiyeler soğumaya bırakılır, deliksiz olanların üzerine hazırlanan marmelat sürülür, ortası delik olanlar üzerine kapatılır ve üzerlerine pudra şekeri serpilerek servisi yapılır.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook