Menu

Content

Ballı Rus Pastası Medovik

Bu aralar sık sık Rus Mutfağına misafir oluyorum. Çoğumuzun alışık olduğundan farklı bir kültür ve damak tatlarına sahip olan Rusya, imparatorluk döneminin ihtişamını sergileyen zengin mutfağıyla ünlü. Bugün sizlerle paylaşacağım tarif Rus mutfağından bir pasta. Pasta ya da turta deyince hemen herkesin dilinde MEDOVİK PASTASI var. Medovik Pastanın özelliği hem ballı bir pasta olması, hem de pastanın katları meydana getiren parçaların bisküvi tadında oluşu.

Bu değişik tarife geçmeden önce ilginç hikâyesini de paylaşmak istiyorum. Tarif 200 yıl öncesine dayanıyor. 1820’lerde Çar 1. Alexander'ın eşi için özel mutfak şefi tarafından yapıldığı rivayet olunuyor. Mutfağa yeni gelen şefin maharetlerini ispatlamak için yaptığı bir pasta bu. Oysa Çariçe balı ağzına sürmüyor bile. Çariçe pastayı o kadar beğeniyor ki malzemeler arasında bal olduğunu öğrenmesine rağmen şefe kızacağına onu ödüllendiriyor. O günden sonrada sarayda her davet sofrasında Medovik başköşede yer alıyor.

Biraz zaman ve sabır isteyen bir pasta ama tüm çabalara değecek bir lezzeti var. Servis edilmeden önce mutlaka bir gece buzdolabında beklemesi gerekiyor. 

Malzeme Listesi:

  • 4 yemek kaşığı bal
  • 150 gr toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet iri yumurta (çatalla iyice çırpılmış)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 425 gr un 

Araları için krema:

  • 1 paket labne peyniri /ekşi krema
  • 225 gr pudra şekeri
  • 400 ml süt kreması 

Üzerine:

  • Taze çilek, böğürtlen v.s 

Tarif: 

Orta boy bir sos tenceresine bal, şeker ve tereyağı konur. Kısık ateşte ara ara şeker eriyinceye kadar (aşağı yukarı 5-7 dakika) çırparak eritilir. Şeker erir erimez ateşten alınır ve hala sıcakken çırpılmış yumurtalar ilave edilir. Burada yumurtaları karışıma ekleme işlemi çok önemlidir, azar azar ve yavaş yavaş, ince bir şekilde devamlı akıtarak, yumurtalar tamamen karışıma karışıncaya kadar hızlıca çırpmaya devam ederek eklenir. Karbonat da ilave edilir. Karıştırılır.

Un 4-5 defada spatula ile karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş ilave edilir. Yoğurulur. Hamur çömlekçi çamuru gibi olup, ele yapışmayan bir hale gelince 8 eşit parçaya ayrılır. Tezgâh iyice unlanır her bir parça aşağı yukarı 23-25 cm’lik bir daire büyüklüğünde açılır. 23 cm’lik bir tencere kapağı ile muntazam kesilir. Her seferinde ikişer adet olmak üzere fırın kâğıdı yayılmış tepsiye konur ve önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 4-5 dakika, nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Tencere kapağı ile kesildikten sonra çıkan kenar parçalar da fırına konur, onlar da 4-5 dakika pişirilir ve soğuduktan sonra mutfak robotunda çekilir (Daha sonra pastanın üstünü kaplamak için kullanacağız). Çok çabuk pişeceği için yanmamasına dikkat etmek gerekir. Tüm parçalar piştikten sonra sıra aralarına krema koymaya gelir.

Süt kreması katılaşana kadar çırpılır. Başka bir kâsede labne veya ekşi krema ve pudra şekeri iyice çırpılır, daha önce çırpılan süt kremasına katılarak homojen bir hal alana kadar karıştırılır. Düz bir tabağa pastanın ilk katı konur, üzerine bol krema konarak her tarafı kaplanır. İkinci kat onun üzerine konur, krema ile kaplanır ve tüm katlar bitene kadar bu işlem devam eder. (Bisküvi katları kremayı emeceği için aralara koyacağınız krema miktarını bol tutun.)

Tüm katların yerleştirilmesi bittikten sonra kalan krema ile Medovik pastanın yanı ve üzeri kaplanır. Üzerine ve kenarlarına fırınlayıp, mutfak robotundan geçirdiğimiz kırıntılar serpilir (ben kenarlarını fırça yardımı ile kapladım) ve bir gece üzeri kapalı olarak buzdolabında bekletilir. Arzuya göre taze meyve (çilek, böğürtlen) gibi ile servisi yapılır.

Afiyetle!

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook