Menu

Content

Chicago Usulü Çikolatalı Cheesecake

Bugünlerde çok değişik cheesecake tariflerine rastlıyoruz. Temelde içerdiği malzemeler bu kekleri bir diğerinden farklı kılıyor değişmeyen ve en önemli malzemesi ise krem peynir. Evrensel bir tat olan Cheesecake denince ilk olarak akıllara New York gelir çoğu zaman ama bu çok sevilen tatlının kökeni için 4000 yıl geriye taa Eski Yunanistana gitmek gerekir. İlk cheesecake'in Yunan adası Samos'da yaratıldığı söylenir. Yunanistanda Cheesecake'in çok iyi bir enerji kaynağı olduğunu ve 776 B.C de Olimpiyat oyunlarına katılan atletlere "libum" adı ile ikram edildiğini, aynı zamanda da Yunanlı gelin ve damatların düğün pastası olarak cheesecake kullanıldığı biliniyor. O zamanlar un, buğday, bal ve peynir gibi basit malzemeler kullanılarak yapılan kek bugün ki karmaşık tariflerden çok  çok uzakmış.

ilk yunan cheesecake tarifini 230 A.D.de yazan yazar Athenous bu tarifi ile çok itibar görmüş. Bu tarif de oldukça basitmiş. Peynir iyice pürüzsüz olana kadar ezilir, bal ve buğday unu ile karıştırılır. Pirinç bir kaba konur, olduğu gibi ısıtılır, soğutulduktan sonra da servis edilirmiş. Romalılar Yunanistanı fethedince bu sır ellerine geçmiş ama tarifi de bozmuşlar. Özel günlerde ikram ettikleri bu keke sıkılmış peynir ve yumurta ilave etmişler, hatta tanrılara sunmuşlar.

Romalılar İmparatorluklarını genişlettikçe tariflerini Avrupa’ya getirmişler. İngiltere ve Doğu Avrupa kendi kültür ve memleketlerine has malzemelerle kendi özgün tariflerini yaratmışlar. Avrupalılar Amerika’ya göç ettikçe tariflerini de beraberlerinde götürmüşler. Krem peynir Amerikalıların cheesecake'e yaptıkları bir ilave olmuş. Dünyanın her yöresinde hatta Amerika’da her eyalette herkes kendine göre tarifi değiştirmiş ama nerede olursa olsun bu kek her yaştan herkesin favorisi bir tatlı haline gelmiş.

Ben de size bu farklı Amerikan tariflerden birini vereceğim. Chicago'luların tariflerinde kullandığı “sour cream”'in, bizde ki alternatifi herkesin kolaylıkla bulabileceği tatlı ve katıca yoğurt ile yapıldı.

Malzeme Listesi:

  • 225 gr çikolatalı gofret bisküvi
  • 6 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 900 gr mascarpone veya labne
  • 325 gr toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 175 gr katı yoğurt, 50 ml krema karışımı [toplam (225 gr]
  • 4 adet iri yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 adet bitter, 1 adet sütlü çikolata
  • çikolatalı ganaj [üzerine]

Tarif:

Fırın önceden 160 dereceye ısıtılır. 23cm çapında kelepçeli kalıp yağlanır. Rondoda gofret un gibi olana kadar çekilir. Tereyağı eklenir, iyice karışıncaya kadar rondo çalıştırılır. Hazırlanan kalıbın dibine her tarafına eşit şekilde dağıtılarak döşenir. 10 dakika fırınlanır ve fırından çıkarılıp bekletilir.

Temizlediğimiz rondoya, bu kez peynir, şeker ve tuz konur ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çalıştırılır. Motor çalışmaya devam ederken yumurtalar ile un, daha sonra yoğurtlu karışım ve en son da çikolata ilave edilir. [Zaman zaman kasenin kenarlarında birikenleri de karışıma katmayı unutmayın.]

Kalıbın altı ve kenarları folyo ile kaplanır ve hazırlanan karışım bisküvi tabanının üzerine dökülür. Kalıp bir tepsi içine oturtularak fırına konur, tepsinin kenarlarından kalıbın yarısına gelene kadar sıcak su konur ve 1 saat kadar pişirilir.

Fırın kapatılır, kapağı hiç açılmadan 1 saat kadar fırında bırakılır. Süre sonunda kalıpla kek arasına ince bir bıçak sokularak kenarlarından bıçakla gevşetilir. Gevşek bir şekilde üzeri kapatılır ve en az 6 saat veya bir gece buzdolabında bekletilir.

Ertesi gün çikolatalı ganaj hazırlanır, kek kalıptan çıkarılır ve ortasından başlayarak ganaj kekin üzerine gezdirilir. Ganaj donduktan sonra servisi yapılabilir.

Afiyetle!

 

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook