Menu

Content

Hint Mutfağı

Festivalleri, renkli dünyaları, dansları, müziği ve insanları ile dünyanın dikkatini çeken Hindistan, yemekleri ile de büyük farklılık yaratıyor. Dünya mutfakları arasında özel bir yere sahip olan Hindistan mutfağı, baharatları ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan, kültürel çeşitliliğini yemeklerinde de yaşatıyor ve gerek yemek için kullanılan malzemelerin çeşitliliği gerekse de pişirme yöntemlerinin farklılığı ile bölgeden bölgeye değişen tatlar sunuyor.

Hint Mutfağı: Baharat Efsanesi

Hint Mutfağı denildiğinde akla baharat geliyor. Özellikle köri ve "masala", Hint yemeklerinde sıklıkla kullanılıyor. Köri, Hint mutfağında her yemek için ayrı özelliğe sahip bir baharat karışımı olarak kullanılıyor. Özellikle soslu yemeklerde kullanılan köri, yemeğe göre acı ya da tatlı olabiliyor. Diğer bir baharat karışımı olan "masala" ise yüzlerce değişik kombinasyonu ile her yemekte farklı bir karışımla kullanılıyor ve bölgelere göre de içeriği değişiyor. Örneğin, Kuzey Hindistan'da kuru, taneli baharat karışımları kullanılırken, güney tarafında ise taze otlardan hazırlanan ıslak baharat karışımları daha yaygın olarak kullanılıyor.

Hint Mutfağı: Yemek Kültürü

Et ya da sebze yemeklerinin yanında mutlaka pirinç ya da ekmek ve bir tür aromatik marmelat olan "chutney", yoğurt, lor ve mercimekten yapılan "dal çorbası" Hindistan mutfağı özellikleri taşıyan bir akşam yemeği menüsünü yansıtıyor. Hint mutfağında tüketilen yemekler, dini gruplara göre de farklılık gösteriyor. Hindular, kutsal inançları gereği kırmızı et yemekleri tüketmiyor; sebze yemekleri, mercimek ve haşlanmış pirinç tüketiyor. Müslüman Hintliler ise et ve deniz ürünleriyle birlikte kızartılmış sebzelerden oluşan bir tür atıştırmalık "samosas" ve ekmeği tercih ediyor. Yemekler, metal veya muz ağaç yapraklarından yapılan "katoris" adı verilen kaplarda ve "thalis" adı verilen büyük düz tepsilerde servis ediliyor. Yemek tüketiminde çatal kaşık yerine sağ elin parmak uçlarını kullanan Hintliler, yemek sonunda "paan" adlı aromatik bir karışımı yutmadan çiğneyerek nefeslerini tazeliyor.

Hint Mutfağı: Yemek Çeşitleri

Baharat temeline dayanan mutfağı ile ilgi odağı olan Hindistan yemekleri arasında en ilgi çeken yemeklerden biri de taze fasulye, mercimek, havuç, zencefil ve zerdeçal kullanılan "Hint pilavı" oluyor. Köri ve krema kullanılarak yapılan "piliç tikka"; kırmızı mercimekle yapılan "masur dal"; bir tür garnitür olarak kullanılan mango ve yeşil zeytinle hazırlanan "ahcar"; Hint ekmeği olarak bilinen "naan", Hint böreği "samosa"; safranla yapılan "biryani pilavı"; acılı nohut yemeği "chana"; tandırda et olan "tandoori", Hint yemekleri arasında en ünlüleri olarak biliniyor.

Knorr'un sizler için hazırladığı http://www.herkessofraya.com/ adresinden Hindistan mutfağı yemek tariflerine ulaşabilir ve Hindistan mutfağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook