Menu

Content

Muratbey Peynirleri ile -Kadınlarla Elele Sağlıklı Nesillere

Uzun süren bir yaz tatili ardından döndüğüm İstanbul'dan daha ayağımın tozu üstündeyken Muratbey Peynirlerinin biz lezzetçiler için organize ettiği çok faydalı bir etkinliğe katıldım. Hem özlediğim tüm blogger arkadaşlarımı gördüğüm, hem de bilgi ve lezzet dolu çok özel bir buluşma oldu benim için.

Toplum sağlığına katkı sunan sosyal sorumluluk projeleri kapsamında "Muratbey -Kadınlarla Elele Sağlıklı Nesillere” konseptli buluşmada 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeni ile İstanbul Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ayşegül Ketenci bizlerle birlikteydi.

İstanbul Grand Hyatt Otel'de düzenlenen toplantı Muratbey Peynirlerinin muhteşem lezzetleri ile hazırlanan bir kahvaltı ile başladı. Kahvaltıyı benim gibi çok seven ve sofrasında çeşit çeşit peynir arayan biri için cennete düşmek gibi bir deneyim oldu. Sonrasında ise hem yanlış beslenme, hem kentleşme ve hem de teknoloji nedeni ile daha hareketsiz bireyler haline gelen toplumumuzda sağlığımızı tehdit eden önemli bir sorun olan osteoporoz ve kemik erimesi ile ilgili toplantı başladı.

Sn. Ketenci konuşmasına düşük kemik kitlesi ve kemik dokusu yapısının bozulması sonucu ortaya çıkan, kemik kırılganlığı ve kırık olasılığının artması olan Osteoporoz'un tarifi ile başladı.

200 milyon kişide osteoporoz bozukluğu olduğu tahmin edilen dünyada menopoz sonrası kadınların %30’unda osteoporoz olduğunu ve bu kadınların en az %40’nın ve erkeklerin % 15-30'unun da bir veya daha fazla kırık yaşayacaklarını söyledi. 50 yaş üzeri her 5 erkek bundan etkilenecektir diyerek, kırık riskinin prostat kanseri riskinden daha fazla olduğunu da belirtti. Rakamlar ürkütücü sevgili dostlar, öyle değil mi?

Temel Risk Faktörlerine gelince;

Kadın olmak,  düşük kemik mineral yoğunluğu, 40 yaşından sonra basit bir travma ile kırık geçirmiş olması, ailede osteoporoz öyküsünün olması, erken menopoz, ileri yaş, adet dönemlerindeki düzensizlik, erkeklerde düşük testosteron seviyesi, süt ürünlerinin ya da diğer kalsiyum ve D vitamini kaynaklarının az alınması, egzersiz yapmamak, uzun süreli kortizon kullanımı, tiroid hormonunda aşırı fazlalık, sigara içmek, aşırı miktarda alkol almak, aşırı miktarda tuz tüketmek, proteinden zengin beslenmek, aşırı miktarda kafeinli ve asitli yiyecek ve içecekleri tüketmek.

Şimdi bu maddeleri okurken umarım bunların hangisi sizde var ya da yok bir değerlendirme yapmışsınızdır.

Kemik sağlığında genetiğin rolü %80. Geriye kalan %20’si ise beslenme, fiziksel aktivite, hormonal durum ve yaşam biçimi ile etkileniyor. Yani beslenme, fiziksel aktivite ve egzersiz programı ile osteoporozu riskinin büyük ölçüde azaltılabileceğini de öğrendik. Sağlığınızı riske atmamak, daha kaliteli bir hale getirmek biraz da sizin elinizde dostlarım.

Konu sağlık olduğu için biraz daha detay aktarmak istiyorum. Sn. Ketenci kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenmenin önemine vurgu yaptı. Güneşten korunma amacıyla kullanılan kremler, cam arkasından güneşlenme ve ciltte D vitamini sentezinin azalması daha az D vitamini üretimine neden olurmuş. D vitamini ayrıca gıdalarla da almak gerekebilirmiş. Balık yağı, süt ürünleri, yumurta sarısı ve karaciğer D vitamininden zengin ürünlermiş. Ancak burada da kolesterolü ve yaşa bağlı zorluklar olabiliyormuş. Kafein ve sodyum vücuttan kalsiyum kaybını arttırıyormuş.

Bu nedenle yoğun miktarda kahve içimi, aşırı tuzlu yenilmesi önerilmiyor.  Aman yemeklerinize koyduğunuz tuz miktarına dikkat, kahve sayısını da makul tutmakta fayda var görünüyor. Süt; sadece kalsiyumla değil, ayrıca protein, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi elementlerle de kemik sağlığı üzerinde birden fazla yolla etki ediyor. Yoğurt, kefir, peynir gibi süt ürünleri de kullanılabilir. Kemik sağlığı için olmazsa olmazlarımız arasında fiziksel aktivite/egzersiz yer alıyor.

Osteoporozu önlemek ve tedavisine katkıda bulunmak için vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler öneriliyor. Yürüyüş, hafif tempo koşu, ağırlıklı egzersizler, dans etmek, zıplamak ve ip atlamak gibi aktivitelerin hangisinden keyif alıyorsanız, düzenli olarak yapın lütfen. Duruşu düzeltmek için germe egzersizleri, düşme riskini azaltmak için denge egzersizleri ayrıca önerilen egzersizler arasında. Belki biraz araştırma yapmak, hatta bir spor hocasıyla konuşup basit hareketler için bilgi almak çözüm olabilir.  Bu konudaki son cümleyi yine Dr. Ketenci’ye bırakıyorum:

“Hiç unutulmamalıdır ki, hastalıkların en iyi tedavisi kişileri hastalıktan korumaktadır. Bu nedenle gebelik döneminden itibaren düzenli beslenip, fiziksel aktivite, gazlı içecekler, aşırı kahve, sigara ve alkolden uzak durmak ileri ki yaşlarda osteoporoz olma riskimizi azaltacak ve bizi koruyacaktır."  Ben bu konuşmadan önemli bilgiler aldım. Keşke hepiniz bu konuşmayı dinleyebilseydiniz. Ama bu bilgilerin üzerine biraz da kendi araştırmalarınızı yapıp önleminizi alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Toplantının son bölümünde İstanbul Grand Hyatt Otelinin Executive Sous Şefi Murat Dağlıoğlu’nun önderliğinde Muratbey peynirleri ile değişik tariflerin yer aldığı çok lezzetli bir çalışma yaptık. Burada öğrendiğim tarifleri siz sevgili takipçilerimle de paylaşmak istiyorum. Benim en keyif aldığım şimdi aşağıda paylaştığım bu tarif  oldu, daha sonra peynir düşkünlerine, lezzetli farklılıklar arayanlara Muratbey’le yaptığım diğer tariflerim de gelecek.

Baharatlı Muratbey Peynir Topları

Malzemeler :

Muratbey Sürmeli Peynir
Muratbey Lor Peyniri
Sıvı krema
Kurutulmuş Domates
Maydanoz
Dereotu, taze kekik, kuru nane
Biberiye, pul biber
Sızma zeytinyağı
İsteğe bağlı çörek otu veya susam

Tarif:

Muratbey Sürmeli Peynir ile sıvı kremayı iyice çırparak karıştıralım. Kıvam aldıktan sonra Muratbey Lor Peyniri ile harmanlayarak toplar hazırlayalım. Sertliğini Muratbey Lor peyniri ilave ederek ayarlayabiliriz.
Baharatlarımızı  kuru domates, maydanoz, dereotu, taze kekik, biberiye, kuru nane ve pul biberi ince ince kıyıp,  fırında kurutarak nemini alıyoruz.   

Peynir toplarımızı baharata bulayıp,   kavanoza yerleştiriyoruz. Üzerine iyi bir zeytinyağı döküp kavanoz kapağını kapatarak dolapta bekletiyoruz.  

Ayrıca yağın içerisine kekik ve biberiye atarak da lezzetlendirebilirsiniz. Peynir toplarını kavanozda 15 gün boyunca buzdolabında bekletip, servis edebilirsiniz. Servis sırasında nar ekşisi ve ince kıyılmış ceviz kullanarak sunumunuzu tamamlayabilirsiniz. Ayrıca peynirler bittiğinde kalan zeytinyağı sosunu başka salatalarda da kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook