Menu

Content

Mutfak Kendimi En Özgür Hissettiğim Yer

"Sevgili Dostlar Fairy/ Mutlu Mutfaklar için yaptığım küçük bir söyleşiyi sizlerle de paylaşmak istedim. Mutfak kendimi en özgür hissettiğim yer..."

Bumerang Network 2013'de en tarz 3 blogtan, Digitalage dergisinin Blogger Guide 2014'ünde ise yeme-içme kategorisindeki 5 blogtan biri olan oyascuisine.com'un kurucusu Oya Emerk, sitesini kızları Funda ve Defne ile torunları Defne ve Derin'e değişik ve lezzetli tarifler bırakabilmek için kurmuş.

Yaratıcılığı, pozitif bakış açısı ve yaşam tutkusuyla birbirinden lezzetli tariflere imza atan Oya Emerk, Mutlu Mutfaklar'a konuk oldu.

Çok yoğun geçen çalışma hayatı ve iki çocukla birlikte yemek, sizin hayatınızda her zaman önemli bir figür olmuş. Yemekle maceranızdan biraz söz edebilir misiniz, mutfakta olmak size ne hissettiriyor?

Orta okul yıllarımda -13 yaş civarı olmalıyım- çok sevdiğim İngilizce öğretmenimin İngilizcemi ilerletmek için sevdiğim konuda dergiler okumam gerektiğini önermesiyle ben de yabancı yemek dergilerine merak saldım. Okuduğum her tarifi tercüme ettim, not ettim ve mutfakta uyguladım. Okul çıkışında eve gelir gelmez ilk yaptığım, hemen hemen her gün 5 çayının yanına yeni bir şeyler üretmekti. O zaman başladı maceram, hala da sürüyor. Mutfak benim atölyem. Kendimi en özgür hissettiğim yer. "Yemek yapmak bir sanat mıdır?" diye sorarsak, ben "evet" derim. Mutfağı atölyeye, kendimi de mutfağım içinde bir sanatçıya benzetirim. YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN YARATICILIKTIR

"Yemek yapmaktan misafir ağırlamaya kadar olan süreci bir ayin gibi" yaşıyormuşsunuz blogunuzdan öğrendiğimize göre. Biraz söz eder misiniz bu süreçten? Yemeğe gelen misafirlerinizi ağırlarken nelere dikkat ediyorsunuz, olmazsa olmazlarınız nelerdir?

Ben hangi dalda olursa olsun sanatın bir yaratıcılık, hayal gücünü kullanma ve bunu topluma mal etme olduğunu düşünüyorum. Yemek yaparken öne çıkan iki noktadan biri estetik, diğeri kullanılan malzeme ve teknikler tabii ki. Bazılarının diğerlerine göre daha yetenekli olduğunu kabul etsem de arzulu ve disiplinli olarak bu işle ilgilenen herkesin iyi yemek yapacağına inananlardanım.

Yemek yapmak benim için yaratıcılıktır; özgün ve özgür olarak. Disiplin ister, özgüven ister, uygun bir ortam ister ve en önemlisi de sanatını gerçekleştirdiğin alana tutku ile bağlanmak ister. Bundan yola çıkarak birkaç gün önceden masamı donatmaktan masaya konacak çiçeklerin renklerinin tabaklarla uyumuna ve yemek seçimine kadar her şeye dikkat ederim. Renkli, zevkli ve farklı ne yapabilirim diye düşünürüm.

Bir gün öncesinden alışverişimi tamamlar ve davetin mükemmel olması için imkanlarımın elverdiği şekilde hazırlanırım. Örtü seçimi benim için çok önemlidir, pastel renkler kullanmayı severim, yemek takımları ile bir renk armonisi içinde olmalıdır. Peçeteler özenle değişik formlarda katlanmalıdır. Bardakların yerleştirilmesi, çatal bıçağın sıralanması hep özenli olmalıdır. Davet esnasında servisi daima kendim yapmaya gayret ederim ve olmazsa olmazım tatlıdır. Sıra tatlıya gelince masayı adeta baştan kurarım. Mutlaka çok iç açıcı, lezzetli, hem göze hem de damağa hitap eden tatlılar yaparım. Bu arada kendi kıyafet ve saçımın da en iyi şekilde olmasına dikkat ederim.

Sitenizi kurmaya nasıl karar verdiniz?

Bir emeklilik hobisi olarak başlayan sitem aslında çocuklarıma ve torunlarıma sayısız değişik ve lezzetli tariflerimi bırakabilmek içindi. Yıllardır çeşitli defterlerde topladığım bu tarifler gelişen teknolojiyi de kullanarak bu yemek blogu ile daha kalıcı olacaktı. Ayrıca bu sayede internet ile olan bağım da güçlenecekti. Hepsini deneme yanılma ile kendi başıma yapmaya çalıştım ve başarılı da oldum. Ta ki bloglar yasaklanana kadar. O zaman web sitesine döndüm ve tabii ki burada profesyonel bir bilgisayarcı arkadaştan yardım aldım.

Oya's Cuisine, en tarz 3 blog'tan biri...

En tarz 3 blogtan biri olmak, Blogger Guide'da ilk 5 içinde yer almak... Kısa sürede dikkat çekici bir işe imza atmanızı hangi faktörlere bağlıyorsunuz? Hedefte başka neler var?

Disiplin, hayal gücü, özgünlük, üretkenlik ve yaptığım işe tutku ile bağlanmak. Ayrıca eşim ve çocuklarımdan gördüğüm destek, her şekilde beni yüreklendirmeleri önemli faktörler diye düşünüyorum. Şu anda temel fotoğrafçılık kursuna başladım, daha iyi yemek resimleri çekmeyi umuyorum, sonrasında yemek fotoğrafçılığı için yine kursa gitmeyi düşünüyorum.

Yemek dışında da pek çok ilgi alanınız var sanırım. Biraz söz eder misiniz?

Yıllar içinde hep hobilerim olmuştur. Amerika'da yaşadığım yıllarda dekopaj ve tahta boyamaya merak sarmıştım. Sonraları onlarla beraber takı, patchwork (yamalı bohça) ve vitray ile uğraştım. Batik yaptım, sergi açtım. Hepsini büyük bir keyif ve sabırla severek, kendimi vererek yaptım.

Yaşadığımız gün bugündür...

Hayatın keyfini çıkaran, hayatın verdiklerini sıcacık bir anlayışla kucaklayan, pozitif ve yapıcı bir duruşunuz var. Bu elbette içinizden gelen bir durum ama yine de yaşama nasıl daha pozitif bakabiliriz sorusuna ne gibi cevaplar verebilirsiniz?

Çocukluğumdan beri değişmeyen bir mottom vardır. Herkes beni öyle tanır ve hatırlar, benim için yarın diye bir gün yoktur, yaşadığımız gün bugündür. Ayrıca insanları çok sever, inanır ve onlara güvenirim. Hayattan zevk almak için bazı şeyleri görmezden gelerek, olumlu taraflarına bakmak, küçük şeylerden mutlu olmak hayata daha pozitif bakmamızı sağlar diye düşünüyorum.

En çok hangi tür yemekleri yapmaktan hoşlanıyorsunuz? Spesiyalleriniz neler?

Pek ayırım yaptığımı söyleyemem ama mutlaka kendimden bir şeyler katarak farklı yemekler, tatlılar ortaya çıkarmayı severim. Yenilikçiyimdir. Füzyon mutfağını çok severim. Sitem daha çok davet yemekleri ağırlıklıdır. Spesiyallerim davet yemekleri.

Kızlarınızın mutfakla ilgisi ne düzeyde, onlara verdiğiniz en önemli mutfak tüyoları neler?

Büyük kızım Funda mutfakta çok başarılı, evli ve çocuklu olduğu için daha çok zaman ayırabiliyor mutfağa ve o da çok lezzetli yemekler ortaya çıkarıyor. Küçük kızım Defne kendi işini yaptığı için çalışma temposu çok ağır ama icap ettiği zaman Oya's Cuisine en büyük yardımcısı tabii ki. Her basamağı resimli tariflerim çok yardımcı oluyor. Tüm tüyolar resimlerde.

Torunlarınızla paylaşımınızdan söz eder misiniz? Onlarla nasıl vakit geçiriyorsunuz?

Her zaman mutfakta bana yardım ederler, tariflerimi beraber deneriz, hatta video çekimi bile yaparlar. Okul saatleri dışında -özellikle yazı Bodrum'da birlikte geçiririz- onlarla arkadaş olmaya çalışırım, keyif ve sıkıntılarını paylaşırım. Bazen birlikte ders çalışırız.

Oya Emerk'in tarifleri için tıklayınız.

somon mousse (mus)
Vişneli top kurabiye
Kabaklı Humus

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook