Menu

Content

Napolyon Pastası

Sevgili Dostlarım, Hastalıklar, ameliyatlar, taşınmalar derken bir süredir hayatımızda süregelen bu iniş ve çıkışlar sizlerle birlikteliğimi de epeyce etkiledi. Sanırım artık düzlüğe çıktık ve ben de arayı kapatmak için hızla çalışmaya başladım. Şimdi sizlerle paylaşacağım tarif ‘Napoleon Cake’ yani Napolyon Pastası.

Milföy, vanilyalı dilimler veya Napoleon diye anılan ve adını binyaprak anlamına gelen Mille Feulle'den alan bu pasta bazıları için Rus bazıları için de Fransız mutfağına aittir. Benim bildiğim ise aslında bir Fransız tarifi olduğu. Ne kadar doğru bilinmez ama hikâye bu ya, Napolyon Rusya’dan kovulunca ülkede büyük bir bayram havası esmiş, üzerine de bu pastayı yapıp yemişler. Böylece Ruslar hem Napolyon’u kovmuş hem de pastasını yemişler.

Hazır milföy hamurlarının mutfakta hayat kurtaran yardımcı olduğunu bilsem de ben bu kez pastamın hamurunu da kendim yapmak istedim. Çok lezzetli olmasına karşın bir daha dener miyim pek bilmiyorum. Zira çok zaman alıyor ve bence bu kadar uğraş çok da bir fark yaratmıyor. O yüzden bu tarifi denemek isteyen çalışan ya da vakti dar dostlarım için tavsiyem şimdilerde hemen hemen her markette bulunan hazır milföy hamurları olacak. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim yapılan bol yumurtalı kremanın pastanın lezzetine katkısı çok büyük. Milföyde kolaya kaçabilirsiniz ama kremadan ödün vermeyin sakın.

Haydi isterseniz artık tarife geçelim...

Malzeme Listesi:

  • 1 büyük paket hazır veya evde yapılmış Milföy hamuru (evde milföy yapacaklar için tarifini aşağıda ayrıca paylaştım)
  • 1litre süt
  • 6 adet yumurtanın sarısı
  • 14 çorba kaşığı şeker
  • 5 çorba kaşığı tepeleme un
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket süt kreması (200 ml), çırpılır
  • 300 gr çilek
  • pudra şekeri

Tarif:

Tüm malzeme önceden ölçülür ve hazırlanır. Orta boy bir tencerede süt ve vanilya kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır. Büyük bir karıştırma kabında yumurta sarıları ve şeker çırpma teli ile karıştırılır, un ve nişasta ilave edilir. Pürüzsüz olana kadar hafifçe çırpılır.

Sıcak süt yavaş yavaş yumurtalı karışıma eklenir. Bu işlem yumurtanın pişmemesi için yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak yapılır. Karışım ince bir tel süzgeçten süzülerek süt tenceresine geri konur. Orta ateşte pürüzsüz olması için sürekli çırparak koyulaşıncaya kadar pişirilir.

Krema ocaktan alınır. Kabuk tutmaması için üzerine strech film konulur. Ilınınca içine 1 kutu çırpılmış krema ilave edilir. Karıştırılır, strechlenir ve pastanın katları arasında kullanmak üzere buzdolabına konur.

 Ev yapımı milföy hamuru için malzeme listesi:

  • 500 gr un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 180 ml buzlu su (yavaş yavaş aldıkça ilave edilir)
  • 250 gr soğuk tereyağı

Tarif:

Un, tuz ve su ile hamur yoğurulur. Üzeri örtülerek 15 dakika bekletilir. Dikdörtgen şeklinde açılır. Soğuk tereyağın yarısı ortasına konur ve merdane ile vurarak hafifçe hamurun üzerine yayılır. Hamur zarf şeklinde katlanır. Katlanan hamur buzdolabı poşetine konarak buzlukta 20 dakika bekletilir. Buzluktan alınan hamur tekrar dikdörtgen şeklinde açılır, üzerine yağın diğer yarısı konur, yine merdane ile düzleştirilir ve yine zarf şeklinde katlanır, tekrar 20 dakika daha buzlukta dinlendirilir. Dinlenen hamur alınır ve fırın kâğıdı üzerine konur.

Fırın kâğıdı üzerine konan hamur merdane yardımı ile 1/2 cm kalınlığında fırın kâğıdı büyüklüğünde açılır. Üzerine çatalla delikler delinir ve 190 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Hamurun 4 kenarından keskin bir bıçakla 1/2 cm genişliğinde ince şeritler kesilir. Kesilen bu parçalar ufalanarak bir kenara konur. Kenarları alınan dikdörtgen hamur cetvel yardımı ile nazikçe, kırmadan boyuna üç parçaya ayrılır. Her kata bol krema ve ince kesilmiş çilekler konur.

En üst kata yine krema sürülür ve ufalanan pişmiş hamur kırıkları serpiştirilir. Üzeri pudra şekeri ve çilek taneleri ile süslenir. Servis esnasında dikkatlice küçük parçalara kesilerek servisi yapılır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook