Menu

Content

Ispanak ve Enginarlı Galette

Çok uzun zamandır tarif defterimde yer alan bu “galette” tarifi nedense hep yerini başka tartlara bıraktı. Hâlbuki Galette Fransız mutfağının "Breton galette" denilen unlu bir mamulü olup, bildiğimiz tartın farklı bir şekilde ama en kolay, en zahmetsiz, en sade şeklinde açılmış hali. Belki de düzgün bir görünümün benim için çok önemli olduğundan kaynaklanıyor bu durum. Zira bu tarifte tart kalıbı kullanmak yerine hamuru pizza yapar gibi açıp sonra da hamurun dışta kalan kısmını içine koyduğumuz dolgunun üzerine kıvırıyoruz. Eh çok da muntazam oluyor diyemeyeceğim ancak tekrar ediyorum; çok daha pratik.

Tart tarifinde olduğu gibi burada da malzeme listesinde bulunan sıvı (yumurta, su gibi) malzemelerin ve tereyağının çok soğuk olması gerekiyor. Tereyağı önceden küçük küplere kesilip 15 dakika buzlukta bekletilirse çok başarılı oluyor.

Malzemeler ne kadar soğuk olursa sonuç o kadar başarılı olacaktır. Tereyağı ısınıp erirse tart piştikten sonra yağlı ve çok sert olacaktır. Bu hamurda öyle uzun uzun yoğurma işlemi olmuyor. Böylece hem elin sıcaklığı hem de fazla yoğurma işlemi kıvamı olumsuz etkilemiyor. Hamur hazır hale geldikten sonra da mutlaka fırın kâğıdı veya streç filme sarıp buzdolabında en az 15 dakika (en iyisi 1 saat) daha bekletmek gerekir.

Ağızda dağılan bir hamur olan galette’yı hem tatlı hem tuzlu tariflerde deneyebilirsiniz. Benim tariflerimden ilki ıspanaklı. Umarın denediğinizde siz de seversiniz.

Malzeme Listesi:

  • 150 gr un
  • 65 gr mısır unu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 küçük çay kaşığı karabiber
  • 140 gr tereyağı (soğuk)
  • 1 yumurtanın akı
  • 3 yemek kaşığı buzlu su
  • 1 çırpılmış yumurta

İçi:

  • 60ml zeytinyağı
  • 3 diş sarmısak
  • 350 gr ıspanak (donmuş veya taze, mevsime ve ayırmak istediğiniz zamana göre karar verirsiniz)
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 3 adet enginar (ince doğranmış, konserve ya da taze yine mevsimine ve ayırmak istediğiniz zamana göre karar verirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 küçük çay kaşığı karabiber

Tarif:

Ispanak, ayıklanır, yıkanır ve iyice suyu alındıktan sonra ince doğranır. Donmuş ıspanak kullanılacaksa eritmeden tavaya konur.

Un, mısır unu, tuz ve karabiber bir kâseye konur ve karıştırılır. Bu karışıma küp küp kesilmiş soğuk tereyağı eklenir ve pirinç tanesi gibi olana kadar yedirilir. Eller mümkün olduğunca az kullanılır, avuçlayarak değil parmak uçlarıyla yedirme işlemini yapın. Zira ellerin sıcaklığı tereyağını eritmeye başlar.

Küçük bir kâseye bir yumurta sarısı konur, çırpılır ve buna 3 yemek kaşığı buzlu su ilave edilir. Bu karışım unlu karışıma eklenir ve hamur toparlanıncaya kadar karıştırılır. Gerekirse 1-2 kaşık buzlu su daha ilave edilebilir.

Un serpilmiş tezgâha alınan hamur bir iki kez yoğurulur ve yuvarlak bir disk şekline getirilir. Streç filme sarılan hamur 1 saat dolapta bekletilir.

Bu arada tavaya sarmısak ve yağ konur, bir iki dakika kadar pişirilir. (Sarmısağın yanmamasına dikkat etmek gerekir.) Ispanak tavaya ilave edilir, hafifçe pişirilir. Ateşten alınarak içine ince dilimlenmiş enginar, limon suyu, fesleğen, karabiber ve tuz konur. Bekletilir.

Buzdolabından alınan hamur unlu tezgâhta 3 mm kalınlığında açılır. Yağlı kâğıt serili tepsiye alınır. Çevresinde 3 parmak boşluk bırakılıp yumurta akı sürülür, hazırlanan iç hamurun ortasına konur ve yayılır.

Hamurun kenarları ortaya doğru kıvrılır. Üzerine çırpılmış yumurta sürülür, 15 dakika daha bu halde buzdolabında bekletilir.

Fırın 190 dereceye ısıtılır. Galette 40-45 dakika pişirilir. Kırılgan bir kabuğu olduğu için küçük dilimler halinde servisi yapılır. Dilimlerin üzerine bir sap taze fesleğen konur ve az balzamik sirke gezdirilir.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook