Menu

Content

Kolay Ev Ekmeği

Corona günlerinde bugün evde kaldığımız 37. gün. Hiç dışarıya adım atmadan geçen 37 gün! Dile kolay. Çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla, çalışmak zorunda olanı, iş endişesi taşıyanı, hastası, sağlıklısıyla hepimiz için zor geçen günler. Endişeliyiz, zira önümüzü göremiyoruz. Zaman bir şekilde geçiyor ama belirsizlik kötü. Bu arada evinin mutfağını sığınak olarak görenlerin sayısı artıyor. Hayatında hiç mutfağa girmemiş, yemek yapmamış kadın, erkek birçok arkadaşım keyifle denemeler yaptığını söylüyorlar bana. Bu denemelerin başında sosyal medyadaki fotoğraflardan da tahmin edebileceğiniz gibi ilk sırada ekmek geliyor.
 
Geçenlerde instagramda paylaştığım, hiç yoğurulmadan yapılan kolay ekmek tarifim takipçiler arasında o kadar popüler oldu ki, gerçekten çok memnun oldum. Tüm bu tarifimi uygulayan dostlarım, iki kızım dâhil ekmek fotoğraflarını teşekkür ederek benimle paylaştılar. Şimdi sıra burada da paylaşmaya geldi. Sizler de yorumlarınızı instagram hesaplarında benimle paylaşırsanız sevinirim.

ps: Ölçüler hem bardak ölçüsü hem de metrik sistemde verilmiştir.

Malzeme Listesi:
 

  • 760 gr un / 4 su bardağı
  • 650 ml ılık su /2 su bardağı
  • 1 paket instant maya
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı (silme) çörek otu /susam

Tarif:

Derin bir kaseye parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta ölçülü su, instant maya ve şeker konur, karıştırılır. Üzeri kapatılıp 15 dakika bekletilir. Mayalı su kabarır.

Un ve tuz birlikte elenir. Spatula yardımı ile kuru ve sulu malzeme birbirine karıştırılır. Hamur el değmeden spatula ile alttan üste doğru karıştırılarak toparlanır. Üzerine mayalanınca yapışmaması için yüksek bir kapak konur ve onun üstü de havlu ile örtülür, 30 dakika mayalanması için bekletilir.

Tepsiye yağlı kâğıt yayılır. Kelepçeli kalıbın taban kısmı çıkarılır, sadece çember kısmı yağlı kağıt üzerine yerleştirilir.

Mayalanan hamur yine spatula yardımı ile hazırlanan tepsi içindeki kalıba dökülür. Üzerine çörek otu/ susam gezdirilir ve en az 15 dakika daha kalıp içerisinde mayalanmaya bırakılır. (süre 30 dakikaya kadar uzatılabilir.)

Bu esnada fırın 190 dereceye ısıtılır. Ekmek ısıtılmış fırında yaklaşı 30/35 dakika kontrollü pişirilir.

Fırından çıkarılan ekmeğin üzerine temiz bir bez örtülür, 20 dakika dinlendirilir.
 

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook