Menu

Content

Ev Yapımı Pide

Corona günleri ekmeğimizi evde, kendimiz yapıyor olmanın keyfini yaşattı tüm memlekete neredeyse. Bırakın yemek yapmayı, mutfağa bile girmeyen birçok arkadaşım çeşit çeşit ekmekler çıkardılar fırınlarından. Ramazan ayı da gelip çatınca sıra pide yapımına geldi, her zaman fırından gelen sıcacık pidelerin yerini ev yapımı pideler aldı. Ortalıkta bir dolu pide tarifi var, biraz insanın aklını karıştırıyor bu doğrusu. İnternette uçuşan bu pide tariflerini uzun uzun inceleyip sonunda bir tanesinde karar kıldım ben de. Aslında ekmek yapmaktan daha zor değil pide yapımı. Bir kere doğru hamuru buldunuz mu ister Ramazan pidesi ister somun ekmek yapabilirsiniz. Ya da iç harcıyla birlikte farklı pide çeşitleri geliştirebilirsiniz.
 
Benim aklımda fırından çıkan sıcak pide arasına bir şeyler koyup yemek var. Bazen sadece tereyağı sürmek bile yeterli. Belki biraz peynir ya da pastırma. Damak zevkiniz ya da keyfinizin kahyası nasıl isterse.
 
Haydi o zaman hemen bir göz atalım mı tarifimize.
 

Malzeme Listesi:

 

  •     1,5 su bardağı su (su bardağı 250 ml’dir)
  •     1 paket instant maya
  •     3 çorba kaşığı zeytinyağı
  •     1 dolu tatlı kaşığı tuz
  •     1 çorba kaşığı toz şeker
  •     yaklaşık 3,5-4 su bardağı un

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  •   susam /çöreotu

 

Tarif:    
 

Ilık su içerisine maya ve şeker eklenerek karıştırılır. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra üzerine zeytinyağı ve tuz eklenerek çırpma teli veya çatalla karıştırılır.
 
Yavaş yavaş un eklenerek hamur yoğurulur, bu hamur ele yapışan bir hamurdur. Yoğurulan hamur mayalanmak üzere üzeri kapatılarak 30-40 dakika bekletilir.
 
 
Mayalanan hamur iki katına çıkınca, yağlı kağıt serili tepsiye un, mısır unu veya galeta unu serpilir. Ele yapışmaması için hamur zeytin yağı veya suya batırılan el ile tepsiye alınır.  Hafif hafif bastırılarak yuvarlak pide şekli verilir.
 
Pide şekli verilen hamur tekrar tepside mayalanmaya bırakılır. Pide iki katına çıkınca bir kase içerisinde yumurta ve yağ karıştırılarak hamuru söndürmeden üzerine yumuşak hareketlerle sürülür. Ardından parmak uçları ile önce kenarına 2 cm içeriden bir daire çizilir, daha sonra da bu daire içine kareler yapılır.(istenirse sadece kareler yapılabilir)
 
En son yumurtanın üzerine susam ve çörek otu serpilir, sonra önceden 180 dereceye ısıtılan fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtülür.
 

Afiyetle.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook