Menu

Content

Kahveli Şekerleme -Toffee

Merhaba sevgili dostlar. Artık hepiniz biliyorsunuz çayı ve kahveyi öyle tek başına, eşliksiz içmeyi sevmiyorum. Bazen tuzlu, çoğu zaman tatlı atıştırmalık bir şeyler illa ki bulunduruyorum. Bu da benim zaafım. Bugün sizlerle paylaşacağım tarif de çok kolay yapılan lezzetli bir kahve eşlikçisi. Ben kahve yanına çok yakıştırıyorum ama ne zaman canınız çekerse, ağıza atılacak bir hoşluk, illa kahveyi beklemeyin. Hatta arkadaş ziyaretleri, yaş günü hediyesi, yılbaşı hediyesi olarak da dostlarınıza verebileceğiniz bir lezzet. Hava almayacak güzel bir kutu, içinde el emeğiniz ve işte en güzel hediye.

Aslında epey eski bir tarif benim için. Geçenlerde saat neredeyse gece yarısına geliyordu aklıma arşivimdeki bu tarif geldiğinde. Bunu nasıl paylaşmadım diye hayıflandım. O kadar uzun zaman olmuştu ki yapmayalı, gerçekten hatırladığım kadar kolay yapılıyor muydu, aklımda kaldığı kadar lezzetli miydi paylaşmadan önce mutlaka deneyip emin olmalıydım. Saat çok geçti ama hiçbir şey beni tutamazdı, doğru mutfağa girdim ve tarifi uygulamaya başladım. Hemen tatmak istediğim için de neredeyse ocaktan alıp buzdolabına koyarak soğuttum ve keyifle iki parçayı yedikten sonra yatağıma girdim.

Malzeme Listesi:

  • 225 gr tereyağı
  • 95 g esmer şeker
  • 100 g toz şeker
  • 1 1/2 çay kaşığı pekmez
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 1/2 çay kaşığı toz espresso /türk kahvesi
  • 170g bitter çikolata, küçük parçalar halinde
  • 70gr kavrulmuş, pirinç gibi irili ufaklı kırılmış fındık

Tarif:

23x32 cm’lik tepsiye yağlı kâğıt yayılır.

Orta boy bir tencereye şeker termometresi ile birlikte tereyağı, şekerler, pekmez, tuz ve kahve konur, orta sıcaklıkta ara ara çırpma teli ile karıştırarak eritilir. Derece 121 c ye ulaşana kadar ara ara karıştırılır. Sonra sürekli olarak karıştırılarak 149 c'ye gelene kadar pişirilir.

Hemen hazırlanan tepsiye dökülür, açılı bir spatül yardımı ile her tarafı aynı kalınlıkta olacak şekilde düzeltilir. Hemen üzerine çikolata parçaları konur, yumuşayana kadar 1 dakika süre ile bırakılır ve yine her yanı aynı kalınlıkta olacak şekilde şekerli tabanın üzerine yayılır. Yine hemen üzerine fındık parçaları serpilir ve donması için buzdolabına kaldırılır.

Şekerleme (Toffee) elle küçük gelişigüzel parçalara bölünür ve hava almayan bir kutu içinde buzdolabında saklanır. Servis yapılacağı zaman çıkarılır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook