Menu

Content

Mayasız, Kolay Bazlama

Ekmekten vazgeçmek çok zor. Hele ki kahvaltı sofrasında. Nerede ve ne zaman olursa olsun bizim mutfak kültürümüzün bir parçası. Tabii abartmamak da lazım. Burada verdiğim tariflere bakıp her gün bunları yaptığımı düşünmeyin lütfen. Her şeyi kararında, yeteri kadar yemek önemli.
Bugün özellikle evde cümbür cemaat yaptığımız kahvaltılar için kısa sürede hazırlayıp sofraya oturanları her defasında mutlu eden bir tarifim var. Bazlama. Türk mutfağına ait bir ekmek çeşidi olan bazlama bazen arasına mis gibi tereyağı sürerek, bazen arasında peynir eriterek keyifle tüketeceğimiz bir lezzet. Otlusundan patateslisine farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Bugün benim tarifim ise evde hemen yapılacak, mayasız, klasik, fırın gerektirmeyen, şipşak hazırlanacak "kolay bazlama".
 

Malzeme Listesi:

  • 500 gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 200 ml süt
  • Tereyağı


Tarif:

Süt dışındaki tüm malzeme karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır, süt yavaş yavaş ilave edilir. Pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur. Toparlanan hamura silindir şekli verilir. Bıçakla 6-8 parçaya dilimlenir. Her bir dilim tek tek ele alınır, bezeler yapılır.

Hafif unlanmış tezgâh üzerinde bezeler 1/2 santimden biraz daha kalın olacak şekilde açılır.

Yapışmaz yüzeyli bir tava ısıtılır, açılan bazlamalar teker teker tavaya alınır. Tam kızarmadan alt üst edilir. Ters çevirdikten sonra hafifçe fırça ile yağlanır. Aynı şekilde hamur kabarana kadar 1-2 dakikalık aralıklarla ters yüz edilerek ve hafif yağ sürülerek iyice kızarana kadar pişirilir. Ilık ılık servisi yapılır.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook