Menu

Content

Karamelli Badem / Gebrannte Mandeln

Kış mevsimini ne kadar seversiniz? Dört gözle bekleyenlerden misiniz yoksa kış gelince sıcak ülkelere göz etmek isteyenlerden mi? Üst üste giyinmenin dışında benim pek hoşuma gider. Her ne kadar az kar yağsa da artık,  kışın kendine has bir huzuru, sükûneti var benim için. Bu kış bir nehir gemisi ile 3 Avrupa şehri ve köylerindeki “Noel Pazarları” gezisine tüm soğuğa rağmen katılmamın nedeni de işte bu sevgi.
Bu gezi sırasında ziyaret ettiğim köylerin, şehirlerin meydanlarında, caddelerinde, bahçelerinde kurulan Noel pazarları ile büyülü, masalsı bir ruh hali yaşadım. Hepsinin kendine has bir havası, cazibesi var. Festivalleri andıran ışıl ışıl süsleri, nefis sıcak şarapları, çikolata, şekerleme kokuları, sosis, patates, kestane, krep satan lezzetli yiyecek kulübeleri, keyifli Noel tınıları, onlara özgü el sanatları, Noel ağacı süsleri, mumlar, takılar ve göz alıcı hediyelikleri kapsayan görsel bir şölene şahit oldum buralarda.
Evlerin pencerelerine, balkonlarına tırmanan, baş aşağı sarkan irili ufaklı Noel babalar, beyaz ayıcıklar inanılmaz bir tablo oluşturmuştu. İnsanlar ellerinde Noel içkileri ve değişik tezgâhlardan aldıkları çeşitli yiyecekler ile akın akın bu pazarları doldurmuştu. Hepsinde müşterek olan ise sıcak şarap ve Gebrannte Mandeln yani (karamelli badem) idi. Küçücük külahlar içinde satılan bu lezzeti bizler de tattık, bayıldık. Şimdi ise tarifi siz dostlarla paylaşma zamanı.

 Malzeme Listesi:

  • 250 gr çiğ badem
  • 350 gr toz şeker
  • 250 ml su
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı vanilya

Tarif:

Badem dışındaki tüm malzeme dibi kalın bir tavaya konur. Şeker eriyinceye kadar yüksek sıcaklıkta eritilir. Şeker eriyince bademler içine atılır, tavanın altı hafifçe kısılır. 20 dakika devamlı karıştırarak pişirilir. Şeker kristalleşir, kuru ve toz gibi bir görünüm alır. Bu beklenen bir sonuçtur. Tavanın altı kısılır, şeker tekrar erimeye başlar ve bademleri kaplar. Biraz daha karıştırılır, şekerin yanmaması çok önemlidir.
Hemen fırın kâğıdı yayılmış tepsiye dökülür ve çatal yardımı ile araları açılır. Soğumaya bırakılır. İyice soğuduktan sonra küçük parçalara ayrılır.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook