Menu

Content

Ayva Helvası/ Halva De Bimbro

Sefarad mutfağı 500 yıllık geçmişi boyunca kendine has özellikleri koruyup taşımaya devam ederken Türk mutfağına da çok büyük etkileri olmuş.Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler, tatlılar bizlerin mutfaklarını da zenginleştirmiş, nefis yemeklerini tanımamıza vesile olmuş. Çok fazla ortak malzeme aynı ağız tadı bugüne dek hep sofralarımızı şenlendirmiştir. Bu mutfağa ait tatlılardan birisi de bugün sizlerle paylaşacağım Ayva Helvası, onların deyişi ile "Halva De Bimbro".

Malzeme Listesi:

  • 700 gr ayva püresi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 adet limon suyu
  • kavrulmuş susam
  • gül suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Ayvalar yıkanır ve çekirdekleri ayıklanıp kabuklarıyla beraber iri parçalar halinde doğranır. Geniş bir tencereye ayvalar yerleştirilip üzerine 2-3 parmak çıkacak kadar su eklenir, orta ateşte haşlanmaya bırakılır. Ayvalar iyice yumuşadığında ocağın altı kapatılır. Süzülür. Ayvalar mutfak robotuna konur, püre haline getirilir.

Sonra bir tencereye alınan ayvalara şeker ilave edilir. Üzerine 1 limonun suyu da sıkılarak çok kısık ateşte karıştırarak pişmeye bırakılır. Helvanın olup olmadığını anlamak için kaşıkla bir çizgi çekilir. Bu çizgi tekrar birleşmiyorsa kıvamı olmuş demektir.

Ocağın altı söndürülüp  gülsuyu veya su ile ıslatılan pyrex bir kalıba bir parmak kalınlığında dökülür. En az 5-6 saat buzdolabında soğutulur. İyice katılaşıp sertleştiğinde, üzerine kavrulmuş susam serpilir, kare şeklinde kesilip servise sunulur.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook