Menu

Content

Kırmızı Erik Pestili

Pestile merakım babaannemden geliyor. Çocukluğumda yaz tatillerinde gittiğim Tokat'ta babaannemin kış için yaptığı hazırlıkları merakla izler, kesip hazırladığı meyvelerden gizlice alır kaçardık. Şimdi o günleri büyük bir özlemle anıyorum. Daha önce paylaştığım Çilek Pestilim de bu anıları daha etraflıca yazmıştım sanırım. Şimdi sizleri bekletmeden yine çileğe çok yakın bir tarifle Kırmızı Erik Pestilim. Ben her iki meyvede de pestili çiğden yaptım, kaynatarak aromasını kaçırmak istemedim.

Malzeme Listesi:   

  • 1 kg ayıklanmış kırmızı erik
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 adet limonun ince rendesi
  • 150 gr bal
  • 1 çimdik tuz

Tarif:

Erikler yıkanır, suyu süzülür, yaprakları ve sapı ayıklanır. Kesilerek çekirdeği çıkarılır. Ayıklanan erikler listedeki diğer malzemelerle birlikte mutfak robotuna konur ve püre haline getirilir.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt yayılır, karışım dökülür ve tepsi hafifçe tezgâha vurularak karışımın düzgün bir şekilde tepsiye yayılması sağlanır.

Tepsinin üzerine ince bir tülbent serilir, kenarlarından mandalla tutturulur ve en az 48 saat (bazen 4-5 gün) kızgın güneş altında kuruması sağlanır.

Tepsi gece de aynı yerinde muhafaza edilir. Ellendiği zaman ele yapışmayacak bir hale geldiğinde üzerine aynı ölçüde bir yağlı kâğıt üzerine kapatılır, alt üst edilir ve pestili ilk yaydığımız kâğıt yavaşça pestili kırmadan sıyırılır.

Yine alt üst edilir ve kâğıt altta kalacak şekilde istenilen büyüklükte kesilip kâğıtla birlikte rulo şeklinde sarılır. Bu şekilde buzdolabında uzunca bir süre saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook