Menu

Content

Krokanlı Çikolatalı Tart

Son günlerde o kadar farklı duygular yaşıyor, o kadar farklı ufuklara yelken açıyoruz ki bazen nereye gittiğimi ya da bu dünyanın nereye varacağını düşünmeden edemiyorum. Yeniliklerle başa çıkmak bizim yaş grubumuzda biraz daha zor oluyor sanki. Alışkanları bırakmak, değiştirmek pek zor. Ama işte her şey değişiyor. Mutfak kültürü de değişiyor. Eski tatların yerini de başka başka şeyler alıyor. Ben de uyum sağlamaya çalışıyorum. Eskiyi unutmadan, yeniye kapımı kapatmadan tarif defterimi oluşturuyorum. Ne değişirse değişsin benim hayatımda değişmeyen tek şey çikolata tutkum. Bazen değil her zaman çikolatacıyım. Bir parça çikolatanız varsa çok çabuk kandırabilirsiniz beni. Haliyle çikolatalı tariflerin gönlümde, damağımda ve defterimde yeri ayrı. Bugün de yapılışı kolay, lezzeti doruklarda bir çikolatalı tarif geliyor huzurunuza.

Malzeme Listesi:

Hamuru:

  • 115 gr tereyağı
  • 75 gr toz şeker
  • 150 gr un
  • 50 gr ince çekilmiş fındık
  • 1 yemek kaşığı buzlu su (gerekirse)

Ganaj Dolgusu

  • 240 gr bitter çikolata
  • 1kutu süt kreması (200ml)
  • 1 tatlı kaşığı mandalina kabuğu rendesi

Krokan:

  • 1 kase çiğ fındık
  • 100 gr toz şeker

Tarif:

Tarifteki tüm fındık (1kase + 50gr) fırına konur, hafifçe kavrulur. 50 gr içinden alınır ve robotta un haline gelinceye kadar çekilir.

Orta boy bir kasede oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şeker krema gibi oluncaya kadar çırpılır.

Un ve un haline gelmiş fındık yağlı karışıma ilave edilir ve hamur fazla yoğurulmadan bir araya gelinceye kadar çırpılır, tezgaha alınarak elle toparlanır. Gerekirse 1 yemek kaşığı buz gibi su ilave edillir.

Toparlanan hamur streç veya buzdolabı poşetine konarak en az 15 dakika sertleşene kadar buzdolabında bekletilir.

Tart hamuru hazırlayacağınız zaman fırın önceden 190 derecede ısıtılır.

Dinlenen hamur hafifçe unlanmış tezgâh veya silpat üzerinde bir merdane yardımı ile yarım santim kalınlığında açılır ve tart kalıbına yerleştirilir, parmaklarla kenarları düzeltilir. Kalıpla birlikte tekrar buzdolabına konur ve 15 dakika daha bekletilir.

Süre sonunda dolaptan alınan hamurun tabanına çatalla delikler açılır. 20 dakika veya altın rengi alıncaya kadar pişirilir. Bu esnada çikolatalı ganaj dolgu hazırlanır.

Çikolatalar ufak parçalar halinde doğranır. Krema orta ateşte ısıtılır, kaynayıp altı kapatılan kremanın içine çikolata parçaları atılır ve pürüzsüz oluncaya kadar karıştırılır. Hazır olduğunda biraz ılınması beklenir, soğuyan tart hamurunun üzerine yakın mesafeden dökülür. Soğuyup, donması beklenir, daha çabuk donması için serin bir yer veya buzdolabına kaldırılır, üzeri hazırlanan krokan ile süslenir.

Krokan için şeker bir sos kabına veya tavaya konur, orta ateşte şeker eriyip altın rengi oluncaya kadar ısıtılır, fındıklar parçalı veya bütün olarak ilave edilir, iyice karıştırılarak her taraflarının şekerle kaplanması sağlanır. Hemen hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine dökülerek tamamen soğuması beklenir. Kabaca kırılarak sertleşmiş çikolatalı dolgulu tartın üzeri süslenir.

Afiyet Olsun!

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook