Menu

Content

2017 Güçlü Kadınlar Konferansı Ardından

Sevgili dostlarım, şimdi sizlerle paylaşacağım konunun iki ana kelimesinin sözlük anlamlarını vererek başlayacağım yazıma. Kadın; “Erişkin dişi insan, analık veya ev yönetimi bakımından erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan” olarak tanımlanıyor. Güçlü; “Gücü olan, kuvvetli, şiddeti çok olan, etkisi, önemi büyük olan, sözü geçer, nitelikleri ile etki yaratan, etkili” diye geçiyor. Bazı kelimeler fazlasıyla çeşitli anlamlar barındırıyor içinde. Az önce verdiğim tanımlamalar bazılarınızın hoşuna gitmeyebilir, ekleyeceğiniz, çıkaracağınız anlamlar da olabilir. Bizim toplumumuzda “kadın” kelimesine, “kadın”a yüklenen anlam hep haddinden fazla olmuş. Ağır küfürlerin, küçümseyici deyimlerin başrol oyuncusu hep kadın. Ben dil bilimci değilim. Edebiyat üzerine okumadım. Ancak toplum içinde duyduklarım, gördüklerim, okuduklarım, seyrettiklerim “kadın”a ne kelime olarak ne de bir canlı olarak hak ettiğine inandığım önemin verilmediğini gösteriyor. Güçlü kelimesi ise aslında her anlamıyla kadına ne kadar yakışıyor. Hele etkisi büyük olan, nitelikleri ile etki yaratan dendiğinde.

Beni tanıyanlar biliyor, uzun yıllar süren üniversitede eğitimcilik görevini yürütmüş, emekliliğinde yeni teknoloji ile tanışmış, kendimi bile hayrete düşürerek bir blog açmış, hobi olarak başladığı bu işte ödüller alıp, birçoğunun köşeye çekildiği yaşlarda ikinci kariyerine başlamış biriyim. 68 yaşındayım. Anneyim, anneanneyim, bir adamın karısı, birilerinin arkadaşı, öğretmeni, sevdiği ya da kızdığı, beğendiği ya da beğenmediği, güzel ya da çirkin bulduğu bir insanım, bir kadınım. Kendime göre başarılıyım. Güzel çocuklar yetiştirdim. Küçük büyük, maddi manevi ödüller aldım. Her şeyden önemlisi yine kendime göre müthiş anılar, bilgiler, yaşanmışlıklar biriktirdim. İşte bunların hepsini topladım ve davetli olduğum bu yıl ilk kez gerçekleştirilen "Güçlü Kadınlar" konferansına gittim. Bu konferans benim için önemliydi çünkü ben kadının gücüne, her şeyi değiştirebilecek etkisine hep inandım. Daha fazla ne yapabilirim, bunu görmek, öğrenmek için seve seve, koşa koşa konferansın yapıldığı CVK Bosphorus Oteline gittim.

Hürriyet ve Avon işbirliğiyle düzenlenen konferansta farklı kesimlerden oluşan davetli ve konuşmacıların ortak noktası kadın sorunları ve çözüm yollarını bulmak çerçevesindeydi. Bizler için ayrılan salona girdiğimde "Güçlü kadınlar" panosunun önüne davet edilip resimlerim çekilirken bana uzanan mikrofonda sorulara cevap verirken heyecandan ve hangi duygular içinde olduğumu pek düşünmeden, ne söylediğimi pek hatırlayamasam da "gücümüzü göstermeğe" geldik dediğimi anımsıyorum.

Açılışı beklerken hem kahvaltı ettik hem de çok yeni dostlar edinme fırsatını buldum. Herkes sanki yıllardır birbirini tanıyormuşçasına samimi, coşkulu ve konuşkandı. Bizler de kendimizi tanıtırken hikâyelerimizi paylaşma fırsatını yaşadık.

Konferansta çeşitli panellerde hep vurgulanan "Hayal Kurmaktan Ve Çalışmaktan Asla Vazgeçmeyin" mesajı idi.

Açılış konuşmasında Avon Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül kadının toplumsal yaşamdaki varlığını güçlendirmek için 24 yıldır çalıştıklarını ifade ederken, Hürriyet İcra Kurulu başkanı Çağlar Göğüş “güçlü kadın, güçlü nesiller için şart. Güçlü kadınlar daha güzel bir hayat demek” dedi ve kadın - erkek eşitliğinin de şart olduğunu vurguladı.

“Haklarını Bilen Kadınlar, Cesur Kadınlar, İlham Veren Kadınlar ve İyiliği Yayan Kadınlar” adlı panellerde konuşmacılar hikâyeleri ile bizleri kâh ağlattı kâh güldürdü. “Haklarını Bilen Kadınlar” panelinde konuşmacıları dinledikten sonra uzun bir iş hayatı ve emeklilik yaşayan ben bile bir takım haklarımdan haberdar olmadığımı gördüm. Hayatta fark yaratmayı başaran kadınların hikâyelerini dinledik. Leyla Alaton, Dilek Livaneli, Demet Akbağ vardı. AVON Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika İletişim Direktörü Hande Orhan, Hassas anne olarak bilinen blogger Ece Kumkale, Üşengeç Şef olarak bilinen blogger Dilek Yeğinsu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, LL.M Yeditepe Ü.H.F Öğretim Görevlisi İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu , SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı, WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Big Chefs Cafe & Brasserie Kurucu Ortak & CEO Gamze Cizreli, AVON Temsilcisi Çiğdem Çimen konuşmacılar arasındaydı. Sosyal ve hukuksal haklarımız da konuşuldu, düşünce ayağa kalkabilmenin yollarından da bahsedildi. Hayal kurmanın ne kadar ciddi bir iş olduğu da vurgulandı, o hayalin peşinden koşmanın önemi de. Liderlik, iyimserlik, pes etmemek kelimeleri hep kulaklarımda çınladı. Toplantı sonunda hep birlikte okuduğumuz Manifesto’yu tüm kadın öğrenci, arkadaş, dost ve takipçilerimizle paylaşmaya ve tüm kadınları harekete geçirmeye söz verdik ve dedik ki; “Hepimizin başarabileceği bir şeyler var. Her kadın aslında bir başarı hikâyesidir.” Umut eden, hayal kuran, cesur, azimli, iyiliği yayan kadınlar olarak çalışma zamanı dedik.

Sevgili dostlar, ne yapalım, nasıl yapalım? Önerileriniz varsa benimle paylaşın. Kadınları eğitip, onlara mücadele etmeyi öğretirsek, umut etmeyi, haklarına sahip çıkmayı, hayal kurmayı, bu hayallerin peşinden koşmayı, pes etmemeyi, ezilmemeyi, hep koşmayı öğretirsek geleceğimizi de garanti altına alırız. Kendi ayakları üzerinde duran kadınlar, kendi ayakları üzerinde duran çocuklar yetiştirir. Anneler kızlarını güçlü, oğullarını saygılı yetiştirir. Çok zor değil. Biraz çabayla, hep birlikte bir şeyleri değiştirebiliriz. Hadi şimdi siz de Güçlü Kadın Manifestosunu benimle birlikte yüksek sesle okuyun.

“Geleceği GÜÇLÜ Kadınlar şekillendirecek, şimdi kadınlar olarak güçlenme zamanı!

1. Şimdi haksızlıklardan şikayet etmeyi bırakıp haklarımızı bilme zamanı.

2. Bazen kendi tercihlerimiz, bazen de koşullarımızdır yolumuzu tıkayan… Şimdi cesaretimizi toplayıp ilk adımı atma zamanı.

3. Hepimiz başarabileceği en azından 1 şey var. Potansiyelimizi keşfetme ve kendimizi onurlandırma zamanı.

4. Kadınların gücü kalbindekini cömertçe paylaşabilmektir. Şimdi kalbini açma, iyiliği yayma zamanı.

5. “Sen yapamazsın” diye yıllarca kulağımıza fısıldanmış. Şimdi hem kendimizi hem birbirimizi “Yapabilirsin” diyerek yüreklendirme zamanı.

6. Her kadın aslında bir başarı hikayesidir. Kendi hikayemizin kahramanı olma zamanı.

7. Güvenen, azimli, cesur, iyiliği yayan, umut veren kadınlar olarak harekete geçip çalışma zamanı.

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook