Menu

Content

Mükemmel Schnitzel Nasıl Yapılır

Merhaba Oya's Cuisine takipçileri. Kasım ayının sonlarında yağmurla birlikte hava nihayet kış olduğunu hatırlarken sizlere bugün çıtır çıtır bir Schnitzel tarifi vermek istiyorum. Tarif aslında basit, zaten ben de asıl püf noktaları üzerinde duracağım. "Mükemmel Bir Schnitzel Nasıl Yapılır" haydi bana kulak verin. Bilindiği gibi Schnitzel bir Alman tarifidir. Tarihte ilk kez bir Alman yemek kitabında tarifi verilmiş. Bir de Wienerschnitzel duyulmaya başlandı son zamanlarda. Schnitzel ile Wienerschnitzeli aynı şey zannedenler de var ama “Wienerschnitzel” aslında Avusturyalılara mahsus ve schnitzel’in sadece dana etinden yapılanına verdiği isimdir.
Almanya’da ve Avusturya’da schnitzel için sık sık domuz eti kullanılsa da biz ülkemizde tavuk ya da dana etini tercih ediyoruz. Hangisi olursa olsun galeta ununa bulanmış, güzelce kızartılmış çıtır çıtır bir Schnitzel’e kim hayır diyebilir? Peki, evimizde de bu tadı tutturabilmek için neler yapmalıyız?

Sevgili okurlar işe eti çok ince hale gelene kadar döverek başlamamız gerekiyor. Yarım cm’den biraz daha kalın olmalı etiniz. Eti bu ölçülerde inceltmeye dikkat ediyoruz zira et harlı ateşte kısa sürede kızartılacağı için, orta kısmının çiğ kalmaması ve çıtır çıtır olması gerekir. Bu inceltmeyi eti bir naylon torba ya da streç film ya da fırın kâğıdı arasına koyup, et dövme aparatının düz kısmı ile ete vurarak yapabiliriz. Schnitzel önceden hazırlamaya gelmez, beklemez. Hızlı hareket edebilmek için eti bulayacağımız tüm malzemeyi önceden tabaklara koyup hazırlamış olmalıyız. Un, çırpılmış yumurta ve galeta unu.

Her iki tarafına da tuz ve karabiber serpilmiş etleri önce una, sonra yumurtaya daha sonrada galeta ununa batıracağız. Burada dikkat edilmesi gereken şey eti galeta ununu batırırken bastırarak koymuyoruz,  hafifçe galeta ununa batırarak her yanının kaplanmasını sağlayıp fazlasını silkeliyoruz. Sıra kızartmaya gelince tavaya çok fazla yağ koymamalıyız, yağ ancak etlerin içinde hafifçe yüzebileceği miktarda olmalı.

Son olarak da yağ sıcak ancak çok çok sıcak olmamalı. Çok sıcak olursa etin yüzeyi galeta unu ile kaplı olduğu için hemen yanar, yeterli sıcaklıkta olmazsa da yağ çekmiş bir etle karşılaşabiliriz. Almanlar Schnitzel’i servis ederken yanında mutlaka patates kızartması, patates püresi ya da patates salatası bulunduruyorlar. Bu eşlikçilerden hangisini seçeceğiniz damak tadınıza, canınızın ne istediğine ve paşa gönlünüze bağlı. Şimdiden afiyet olsun.

Malzeme Listesi:

  • 4 adet dana antrikot
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 3 adet yumurta
  • tuz
  • karabiber
  • limon dilimleri
  • parça tereyağı
  • maydanoz (süslemek için)
  • kızartma yağı

Tarif:

Yumurtalar kaseye konur çırpılır. Un ve galeta unu da ayrı ayrı tabaklara konur. Antrkotlar önce dövülür, sonra sırası ile una, yumurtaya ve galeta ununa bulanır.

Yağ kızdırılır ve etler önlü arkalı kızartılır.  Üzerine bir dilim limon ve bir kesme şeker büyüklüğünde tereyağı konur. Yanında patates ile hemen servisi yapılır.

Keyifli Sofralarda!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook