Menu

Content

Beef Wellington / Hamurlu Bonfile

Sevgili dostlarım, ben bir yemek fotoğrafçısı değilim. Hatta fotoğrafçı da değilim. Denk geldiğim bir eğitimden aklımda kalanlara dayanarak ya da okuyup araştırarak ya da bilen birilerini bulursam rica ederek ama çoğu zaman sağ-sol-üst-yan açıdan telefonla yemeğin etrafında akrobatik hareketler yaparak fotoğraf çekiyorum. Çoğunlukla eşimden ya da çocuklardan “Yeter yahu, acıktık” cümlesini duyana kadar epey vakit harcıyorum sanırım.

Tabii davet sofralarım için bu kadar zaman ayırmam pek mümkün olmuyor. Konuklarımı masada bekletmemek için hızlıca ve telaşla birkaç kare çekmeye çalışıyorum. Sonuç çoğu zaman tatmin edici olmuyor maalesef. Bu kez de öyle oldu. Harika bir Beef Wellington yaptım ancak sadece dıştan fotoğraflayabildim.

Beef Wellington tam da bir İngiliz klasiği. Adını eti çok seven Wellington Dükünden mi almış yoksa orijinali Fransızlara mı ait pek belli değil. Genelde Napolyon’u yenerek Waterloo savaşını kazanan Arthur Wellesley'in zaferi şerefine yaratıldığı söyleniyor.  Son yıllardaki yemek/aşçı yarışmalarının marifet gösterici, doğru yapılırsa büyük iltifat aldıran yemeği aynı zamanda. İçinde farklı lezzetlerin birbirini tamamladığı bu tarife haydi birlikte bakalım:

Malzeme Listesi:

  • 1.5 kiloluk dana bonfile
  • 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı (mühürlemek için)
  • iri tuz, çekilmiş karabiber
  • 500 gr mantar
  • 100 ml beyaz şarap
  • 2-3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1-2 dal taze veya 1 çorba kaşığı kuru kekik
  • 1 adet soğan
  • 8-10 dilim domuz pastırması veya füme antrikot
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 500 gr milföy hamuru
Tarif:

Kesme tahtası üzerine kekik, tuz ve karabiber serpilir. Her tarafına gelecek şekilde bonfile bu karışım içinde yuvarlanır. Tavaya konan zeytinyağı kızdırılır, et ilave edilir ve yüksek ateşte yağ içinde çevrilerek her tarafı mühürlenir. Etin dışı pişerken lezzetli suyu içinde kalır. Kenara alınır. Üzerine hardal sürülür.

Kıyılmış mantar ve küçük küçük doğranmış soğanlar kızdırılmış tereyağı içinde çevrilir. Şarap ilave edilerek, tamamen susuz kalana kadar hızlıca pişirilir. Robota konup minik minik parçalanır. Ezilmemesine dikkat edilir.

Tezgaha genişçe bir streç film konur, aralarında boşluk kalmayacak şekilde domuz pastırması (ya da antrikotlar) yan yana dizilir, etten bir sayfa yapılır. Üzerine hazırlanan mantarlı yayılır ve üzerine hardal sürülmüş bonfile oturtulur. Streç film ile bonfile rulo haline getirilir. Sıkıca sarılır. Buzdolabına kaldırılır.

Milföy hamurları yanyana dizilerek dikdörtgen bir şekil verilir, kenarları bastırılarak birbirine yapıştırılır. Tüm iç kenarlarına yumurta sürülür. Dolaptan alınan bonfile tam ortasına konur ve rulo şeklinde sarılır. Üzerine yumurta sürülür ve çapraz çizikler atılır.

Fırın 200 dereceye ısıtılır. Yağlı kağıt serili tepsiye konan bonfile yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. Etin daha az pişmiş olması istenirse 25 dakika kafi gelir.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook