Menu

Content

Lokum İmam Bayıldı

Bugün Oya's Cuisine'de olağanüstü lezzetli, asla kızartılmışını aratmayan hafif, lokum gibi bir "İmam Bayıldı" tarifi var.
Hikaye bu ya;
Çok eski zamanda imamın biri bir zeytinyağı tüccarının kızı ile evlenir.Boğazına düşkün olan imamın eşi çeyizinde bol zeytinyağı getirir. Çiçeği burnunda eş kocasına sürekli bu zeytinyağı ile patlıcanlı bir yemek yapar. Tabi o zamanlar henüz imam bayıldı değildir yemeğin adı.Yemeği çok beğenen İmam sık sık bu yemekten ister. Günler geçer imam birgün yine bu yemeği ister ve eşinin zeytinyağı olmadığı için bu yemeği yapamadığını öğrenir ve üzüntüden bayılır. Böylelikle patlıcanlı yemeğe bu ad verilir.
Osmanlıdan beri hemen hemen her evde pişen bu zeytinyağlı yemek çok sevilir. Herkesin kendine göre bir tarifi olur mutlaka bu da bizim tarifimiz. Hepsi çiğden hazırlanıp, fırına girmeden ocakta pişiyor.

Malzeme Listesi:

  • 4 adet patlıcan
  • 5 adet orta boy soğan
  • 3 adet domates
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1,5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 küçük çay bardağı su
  • tuz

Tarif:

Patlıcanlar tamamen soyulur. Baş kısımları kesilir. Suya konur, beklerken soğanlar jülyen doğranır, tencereye konur.

Domatesler küp küp doğranır veya rende şeklinde soğanların üstüne konur. Kıyılmış sarımsak, toz şeker, tuz ilave edilir. Tüm malzeme ellle güzelce ovularak karıştırılır. lezzetin birbirine geçmesi sağlanır.

Patlıcanların üzerine boydan birer kesik atılır, hafifçe tuzlanır ve soğanlı karışımın üzerine dizilir. (bakınız resim galerisi)

Üzerine zeytinyağı ve su gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak orta ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kontrollü pişirilir.  Patlıcanlar hep soğanların üzerinde olacak şekilde arada alt üst edilir. Servis tabağına alınır.

Servis tabağına alınan patlıcanlar kesik yerlerinden açılır, soğanlı iç malzeme ile doldurulur. Tenceredeki kalan suyu üzerine gezdirilir. Arzuya göre maydanoz ile süslenir.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook